Două căni de ceai negru pe zi îți pot prelungi viața. Ce boli combate acest ceai

Ceaiul, alături de cafea, este o bătură foarte populară. Cei mai mulți dintre noi își încep diminețile la o cană de cafea sau ceai, preludiul unei zile pe care ne-o dorim de succes. Pe lângă modul agreabil de a începe ziua, se pare că una dintre ele ne poate prelungi viața: ceaiul negru.

Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, după apă. Dintre numeroasele tipuri de ceai, cel negru este cel mai frecvent consumat în Marea Britanie și în Statele Unite. Ceaiul verde, ceaiul de iasomie și ceaiurile de fructe sunt mai populare în alte țări.

Atât ceaiurile negre, cât și cele verzi provin din planta Camellia sinensis. Diferența dintre ele este modul în care sunt procesate după cules. Ceaiul negru trece prin mai multe etape, printre care măcinarea și oxidarea pe o perioadă mai mare de timp. Cercetătorii au studiat de mult beneficiile pentru sănătate ale diferitelor ceaiuri. Unii sugerează că ceaiul verde are beneficii mai mari pentru sănătate, în timp ce alții susțin calitățile benefice pentru sănătate ale ceaiului negru. Oricum ar fi, antioxidanții par să fie secretul, potrivit MedicalNewsToday.

Ceaiul negru poate combate bolile de inimă și accidentul vasculare cerebral

Un studiu recent realizat în Marea Britanie confirmă beneficiile ceaiului negru și arată că două sau mai multe căni de ceai negru pe zi scad riscul de mortalitat cu până la 12%. La studiu au participat aproximativ 500.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani, cu stare sănătate mai precară, consumatori de carne roșie procesată și fumători. Cu toate acestea, participanții la studiu au dovedit o mortalitate mai scăzută cu aproximativ 12%, pe măsură ce consumul de ceai a crescut chiar la trei căni pe zi.

Cei care au băut mai mult de două căni de ceai pe zi au avut un risc mai scăzut de mortalitate cauzată de boli cardiovasculare, cardiopatie ischemică și accident vascular cerebral.

Beneficiile ceaiului negru pentru sănătate

Ceaiul negru este bogat în polifenoli, care sunt antioxidanți găsiți în multe produse vegetale. Cercetările sugerează că o dietă bogată în polifenoli poate proteja împotriva multor afecțiuni, inclusiv hipertensiunea arterială, unele tipuri de cancer, bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2.

Cercetările au indicat că polifenolii din dietă au multe beneficii, dar cantitățile excesive, cum ar fi cele găsite în suplimente, ar putea avea efecte adverse. Deci, cel mai sănătos este să folosim produsele naturale, precum frunzele de ceai

Cofeina din ceaiul negru – cantitatea maximă permisă

Totuși, ceaiul negru conține și cofeină, iar pentru unele persoane aceasta poate fi contraindicată în cantități mari. Cercetătorii spun că în cantități mici cofeina îmbunătățește funcția cognitivă și vigilența și ajută la pierderea în greutate. În schimb consumul unor cantități mai mari – mai mult de 400 mg pe zi – poate cauza probleme, cum ar fi tremurături, tulburări ale somnului, arsuri la stomac și chiar hipertensiune arterială.

Cu toate acestea, în medie, trei căni de ceai conțin în jur de 180 mg de cofeină, așa că potrivit oamenilor de știință, aceasta ar fi o cantiate moderată care nu ar trebui să provoace probleme.

Foto: Pixabay

Back to top button