Mâncare de mazăre de post. Rețetă ușoară și rapidă
Mazărea este o sursă importantă de fibre, proteine și nutrienți, care nu ar trebuie să lipsească din dieta ta. Ideisanatoase.ro îți dă cea mai simplă și mai rapidă rețetă de mâncare de mazăre de post.
Totuși, această rețetă nu este indicată numai pentru cei care țin post. Mâncarea de mazăre fără carne este bună dacă ții post, dacă ești vegeterian sau dacă pur și simplu simți nevoia să incluzi în alimentația ta și mâncăruri fără carne.
Rețetă de mâncare de mazăre de post
- 800 grame de mazăre (proaspătă sau congelată)
- o roșie coaptă bine sau două linguri de bulion
- doi morcovi mici
- 2 cepe medii
- două – trei linguri de ulei
- sare
- piper
- mărar proaspăt (sau uscat)
Cum se prepară mâncarea de mazăre de post
1. Se pune mazărea într-o crațită, împreună cu o cană cu apă și o lingură de ulei, se acoperă cu un capac și se lasă să se înăbușe. Ai grijă să amesteci din când în când pentru a nu arde mazărea.
Truc: Daca mazărea este congelată se va lipi de pereții cratiței. Las-o la dezghețat înainte sau ai grijă să răsucești cratița până când apa fierbinte va dezgheța toată mazărea din vas.
2. Între timp toacă ceapa mărunt și pune-o într-o tigaie cu puțin ulei. Amestecă până când se înmoaie și devine aurie.
Truc: Evită să arzi ceapa
3. Se adaugă în tigatie morcovul tăiat cât mai mic sau dat pe răzătoare și lasă-l să se înmoaie. Ai grijă să amesteci foarte des, ca să nu se ardă.
4. Peste ceapă și morcov adaugă roșiile sau bulionul, sare și piper și amestecă bine, timp de 5 minute.
5. Pune sosul obținut peste mazăre și adaugă apă cât să acoperi mazărea.
6. Dacă lași mai mult mazărea la fiert, ai grijă să mai adaugi puțină apă.
7. După ce a fiert, se lasă mazărea până când scade cât dorești.
Truc: Nu o lăsa să scadă prea mult, pentru că riști să se ardă.
8. La final, se adaugă mărarul tocat.
Se servește caldă.
Poftă bună!
Citește și: Cum se face mămăliga. Cea mai simplă rețetă
Mămăligă cu brânză la cuptor. Rețetă rapidă
Beneficiile mazării
Mazărea este un superaliment, important în nutriție și util în combaterea multor afecțiuni. Iată care sunt beneficiile acestei legume.
Menține greutarea corporală
Mazărea este săracă în grăsimi, dar bogată în proteine, fibre și nutrienți. O cană cu mazăre are mai puțin de 100 de calorii, așa că o poți consuma fără probleme și dată ești la dietă, dar și pentru a-ți menține greutatea corporală.
Previne cancerul la stomac
Mazărea conține cantități mari de polifenol. Un studiu realizat în Mexic a arătat că avem nevoie în medie de numai 2 miligrame din acest fitonutrient pentru prevenirea cancerului de stomac.
Previne îmbătrânirea, întărește sistemul imunitar și îți dă energie
Mazărea conține cantități mari de antioxidanți, printre care: flavonoide, carotenoizi, acid fenolic si polifenol, care îți dau energie și te protejează de virusuri.
Menține sănătatea oaselor
O ceașcă de mazăre conține 44% din doza zilnică de vitamina K. Aceasta ajută la fixarea calciului în oase. Vitamania K ajută, de asemenea, la prevenirea osteoporozei.
Previne ridurile, Alzheimer, artrita, bronșita și candida
Mazărea are proprietăți antiinflamatoare care ajută la prevenirea ridurilor, a bolii Alzheimer, a atritei, a bronșitei și a candidei. Anumiți fitonutrienți poti fi găsiți exclusiv în mazăre. În plus, aceste legume sunt bogate în vitamina C, vitamina E, Omega 3 (sub formă de acid linoleic).
Previne constipația
Nivelul foarte ridicat de fibre din mazăre ajută la buna funcționare a tranzitului intestinal.
Reglează nivelul zahărului din sânge
Conținutul ridicat de fibre și proteine încetinește ritmul cu care zaharurile sunt digerate. Antioxidanții și agenții anti-inflamatori previn sau inversează rezistența insulinei (diabetul de tip 2).
Previne bolile de inimă
Compoziția bogată în antioxidanți și prezența complexului de vitamine B ajută la menținerea sănătății vaselor de sânge și eliminarea grăsimilor.
Reduce colesterolul
Niacina din mazăre ajută la reducerea trigliceridelor, ceea ce duce la mai puțin colesterol rău și mai mult colesterol bun.