Prăjitură cu mere. Reţetă cu aluat fraged
Reţetele de prăjituri de casă sunt printre cele mai indicate atunci când ai poftă de un desert. Mai ales că poţi folosi ingrediente proaspete, la alegere. Ideisantoase.ro îţi prezintă o reţetă delicioasă de prăjitură cu mere, cu aluat fraged.
O prăjitură cu mere poate părea banală la prima vedere, însă reţeta de mai jos este una care va transforma o prăjitură simplă într-un deliciu care va desfăta simţurile invitaţilor tăi.
Reţetă de prăjitură cu mere cu aluat fraged
Ingrediente pentru prăjitura cu mere
- 600 grame de făină
- 8-10 mere
- 300 grame de unt
- 3 ouă
- 6 linguri smântână sau iaurt
- 6 linguri de zahăr pudră
- un praf de sare
- un plic zahăr vanilat
- 2 fiole esenţă de vanilie
- scorţişoară
Notă: Gălbenuşurile se folosesc pentru prepararea aluatului, iar albuşurile la umplutură. Zahărul se împarte în două: jumătate la foaie, iar cealaltă jumătate la umplutură.
Citeşte şi: Tarte cu fructe. Rețeta de casă care se face foarte simplu
Prepararea aluatului
Cernem făina într-un vas mai mare şi o amestecăm cu zahărul. Adăugăm untul tăiat cubuleţe şi frământăm rapid, pentru ca untul să nu se încălzească prea tare sub căldura mâinilor. Adăugăm sarea, gălbenuşurile, un pliculeţ de zahăr vanilat, laptele (sau iaurtul) şi o fiolă de esenţă de vanilie. Frământăm totul, până când toate ingredientele sunt omogenizate. Când aluatul este gata, îl aşezăm pe o farfurie şi îl introducem la frigider pentru 20-30 de minute.
Prepararea umpluturii
Curăţăm merele şi le dăm pe răzătoare sau le mărunţim la robotul de bucătărie.
Batem albuşurile spumă tare – preferabil cu mixerul, e mai rapid (dacă poţi întoarce recipientul şi spuma nu curge, înseamnă că spuma este tare). Adăugăm zahărul pudră, fiola de vanilie şi continuăm să amestecăm cu mixerul.
Apoi aşezăm vasul pe foc, adăugăm merele şi scorţişoara, amestecând permament, ca să nu se ardă.
Lăsăm câteva minute să se omogenizeze, apoi stingem focul şi lăsăm să se răcorească.
Prepararea prăjiturii cu mere
Scoate aluatul din frigider şi încinge cuptorul la 160 – 180 de grade.
Pentru tavă ai două variante:
- tapetarea cu ulei şi făină
- foaie de copt
Ambele sunt la fel de bune pentru prăjitura cu mere cu aluat fraged.
Împarte aluatul în două părţi egale şi întinde câte o foaie din fiecare. Atenţie! Acest tip de aluat se lipeşte foarte repede de masă şi de mâini, aşa că lucrează repede şi, dacă este nevoie, adaugă puţină făină din când în când.
Aşază prima foaie în tavă, apoi pune umplutura de mere, nivelând pe toată tava. Apoi pune a doua foaie. Nu se speria dacă foaia se rupe. O poţi cârpi, fără probleme cu bucăţele tăiate din zonele prea lungi, care ies din tavă.
Se introduce tava în cuptor şi se lasă la copt între 30 şi 45 de minute. Prăjitura trebuie să se rumenească doar puţin.
Prăjitura cu mere cu aluat fraged poate fi ornată cu zahăr pudră.
Poftă bună!
Citeşte şi: Limonadă cu fructul pasiunii și lămâie. Te ferește de răceală și gripă | VIDEO