Cozonac pufos ca la bunica, un deliciu pentru masa de Crăciun

Cuprins:

Parfumat, rumen, spectaculos mai ales dacă a crescut cât trebuie, cozonacul este vedeta oricărei mese de sărbătoare. În ajun de Crăciun, supermarketurile se întrec în oferte de cozonaci, iar cuptoarele brutăriilor și cofetăriilor sunt la foc continuu. Însă, foarte mulți oameni au nostalgia unui cozonac pufos ca la bunica, irezistibil de aromat când e proaspăt scos din cuptor. E chiar atât de greu de făcut în casă? Cozonacul este un desert mai pretențios, pentru că presupune frământare și dospire – în două rânduri. Dar dacă ești dotat cu robot de bucătărie cu funcție de frământare, scurtezi cu mai mult de jumătate timpul de preparare. În rest, tot ce ai nevoie este să respecți rețeta și să cunoști mici trucuri care te vor ajuta să obții acel cozonac pufos ca la bunica, la care visezi.

Rețetă de cozonac pufos ca la bunica

Dacă ți-ai luat inima în dinți și ai decis ca de acest Crăciun să faci cozonaci în casă, urmărește cu atenție rețeta. Începe prin a pregăti ingredientele. Adu-le pe toate la temperatura camerei și măsoară cantitățile indicate. O idee bună este să te apuci să pregătești întâi umplutura pe care să o lași la răcit. Pregătește apoi aluatul conform rețetei. Nu este foarte dificil, cu atât mai mult cu cât bunica nu avea ajutorul unui robot de bucătărie, ci făcea toată treaba manual.

Ingrediente pentru doi cozonaci

Există o zicală care spune că „bun cu bun se face”. Și în acest caz, dacă vrei să obții un cozonac pufos ca la bunica alege cu atenție ingrediente de cea mai bună calitatea. Cozonacul nu este un produs dietetic, ba chiar din contră! Este bogat în calorii, dar gustos și este inclus în meniul tradițional al sărbătorilor de Crăciun și Paște. Pentru un cozonac savuros, absolut toate ingredientele trebuie să fie proaspete și la temperatura camerei. Alege varianta cu grăsime mai multă atât pentru lapte, cât și pentru unt. Cât privește umplutura, poate fi din mac măcinat și fiert în lapte, cu nucă, ciocolată, portocală confiată, rahat sau orice altceva este pe gustul oaspeților la masa de Crăciun. Iată ce ingrediente îți trebuie pentru doi cozonaci pufoși.

Pentru aluat

  • 1 kg faină pentru cozonac
  • 400 ml lapte călduț
  • 150 g unt
  • 50 ml ulei
  • 300 g zahăr
  • 10 gălbenușuri
  • 75 g drojdie proaspătă sau 15 g uscată
  • 50 ml rom de bună calitate
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță coajă rasă de portocală (să fie specificat că este comestibilă, evit[ varianta cerată)
  • 1 esență vanilie
  • 1 praf sare

Pentru umplutură

Rețeta de cozonac tradițional, pufos ca la bunica este, în general, cu nucă, mac sau rahat. Există și unele variante de cozonaci cu umplutură bogată, în care se folosesc rahatul, nuca sau macul și stafidele, toate laolaltă. Însă, o umplutură foarte bogată va afecta creșterea cozonacului. Din ce umplutura este mai densă și mai grea, din aceea cozonacul va crește mai puțin, pentru că aluatul fin nu are puterea de a susține crema. O umplutură de aproximativ 1 cm va împăca toate gusturile, pentru că va crește suficient și va avea destulă compoziție de nucă sau mac.

Dacă alegi să umpli cozonacul cu mac ai nevoie de:

  • 250 g mac măcinat
  • 100 g zahăr
  • 300 ml lapte

Laptele se pune pe foc împreună cu zahărul și se lasă până dă într-un clocot. Se adaugă macul râșnit fin și se ține aproximativ 5 minute pe foc, amestecând continuu, să nu se prindă. Când crema de mac s-a îngroșat, se ia de pe foc și se dă la răcorit.

Pentru umplutura de nucă ai nevoie de:

  • 100 g nucă măcinată
  • 50 g zahăr
  • 3, 4 linguri lapte

Se adaugă zahărul în nuca măcinată, apoi se încorporează laptele și se amestecă până se formează o cremă.

Mod de preparare, pas cu pas

Laptele în care s-a adăugat zahărul se încălzește pe foc. Se amestecă până la dizolvarea zahărului. Făina se cerne într-un vas. În mijloc se face o adâncitură în care se pune drojdia sfărâmată, iar peste ea se toarnă 2, 3 linguri de lapte. Atenție! Nu trebuie să fie fierbinte, pentru că drojdia se opărește și nu mai crește. După aceea se adaugă gălbenușurile frecate cu ulei, ca la maioneză, coaja de lămâie și untul topit. Se încorporează toate aceste ingrediente cu ajutorul mixerului sau manual. Se adaugă și esențele și se frământă adăugând treptat laptele. La final se adaugă și sarea. Se frământă aproximativ 40, 45 de minute. Aluatul se acoperă apoi cu folie alimentară și se lasă la dospit o oră jumătate, două, până își dublează volumul.

Se unge masa de lucru cu puțin ulei și se scoate aluatul. Se mai frământă câteva minute, apoi se împarte în patru. Se întind două foi care se ung cu umplutură, se rulează, apoi se împletesc și se așază în tava tapetată cu hârtie de copt. Se procedează la fel și cu celelalte foi.

După ce cozonacii s-au așezat în tavă, se lasă la crescut încă o oră. Se ung cu gălbenuș amestecat cu lapte. Dacă îți dorești o culoare mai închisă, unge cu acest amestec cozonacii de două, trei ori.

Se pun în cuptorul preîncins la 180 grade Celsius pentru 45, 50 minute, iar când s-a rumenit, cozonacul pufos ca la bunica este gata de servit!

Back to top button