Cea mai simplă rețetă de musaca de cartofi cu carne. Cum o prepari ușor și rapid

Întâlnită în tot spațiul balcanic și în Orientul Îndepărtat, musacaua este o mâncare cu aspect foarte elaborat și un gust absolut savuros! Este perfectă pentru masa de duminică sau alte evenimente la care se reunește toată familia. În ciuda faptului că arată ca un preparat la care muncești ore în șir, musacaua nu este chiar atât de greu de gătit. Propunerea noastră este să încerci cea mai simplă rețetă de musaca, o variantă foarte sănătoasă, pentru că se folosesc cartofi fierți sau copți.

Musacaua se poate prepara cu orice tip de carne tocată, de la cea de miel, la porc, vită și chiar pasăre. În rețetele tradiționale, straturile de carne se alternează cu rondele de vinete sau cartofi prăjiți sunt variante gustoase, dar super calorice și destul de indigeste pentru cine are stomacul mai sensibil.

Există însă și variante mai „light” de musaca, ideale pentru cei care nu vor să renunțe la gustul plăcut al acestui preparat, dar nici nu doresc o mâncare foarte grea. Cea mai simplă rețetă de musaca, dar și o variantă sănătoasă se pregătește cu cartofii fierți sau copți, exclude sosul bechamel bogat caloric și înlocuiește smântâna cu o variantă de iaurt grecesc. Să o încercăm!

Rețetă simplă de musaca de cartofi cu carne

Musacaua este un fel de mâncare care încurajează creativitatea în bucătărie. Odată ce ai deprins rețeta de bază, se pot face nenumărate alternative. În loc de cartofi se pot folosi rondele de vinete, roșii sau dovlecei, iar tipurile de carne – tocată la mașină sau la cuțit – pot alterna, de la miel și vițel, la pui sau chiar pește. Iată cum se prepară cea mai simplă rețetă de musaca de cartofi cu carne.

Ingrediente

  • ½ kg cartofi
  • ½ kg carne tocată
  • 2 cepe
  • 1 ardei gras
  • ¼ țelină
  • 2 căței de usturoi
  • 100 ml suc de roșii
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1, 2 rămurele cimbru
  • sare
  • piper
  • 100 ml ulei
  • 100 ml vin roșu
  • 2 linguri pesmet
  • 2 ouă
  • 100 g cașcaval ras
  • 1 iaurt grecesc

Mod de preparare

Cartofii se spală și se pun la fiert întregi, într-o oală cu apă și un praf de sare. O variantă la fel de potrivită, dar care durează mai mult este coacerea lor la cuptor. Între timp, se prepară compoziția. Se încinge uleiul într-o tigaie wok sau într-o cratiță, apoi se adaugă ceapa tăiată julienne, usturoiul, ardeiul și țelina tăiate cubulețe sau bastonașe subțiri. Se călesc legumele la foc iute timp de 2 minute. Se reduce focul și se adaugă 50 ml de apă încălzită pe aragaz. Preparată astfel, prin înăbușire și nu prin prăjire, cea mai simplă rețetă de musaca va fi totodată și cea mai sănătoasă variantă. Când legumele s-au înmuiat, se adaugă carnea tocată și se lasă să se pătrundă. Se toarnă vinul, se pune pătrunjelul tocat mărunt, frunzulițele de cimbru culese de pe tulpină și se potrivește compoziția de sare și piper. Se mai lasă pe foc 10, 15 minute, apoi se lasă compoziția la răcit.

Când cartofii sunt reci, se taie felii. Se unge un vas termorezistent cu ulei sau unt și se presară cu pesmet. Apoi se așază alternativ câte un strat de cartofi rondele și un strat cât mai uniform de compoziție de carne. Se încheie cu un strat de cartofi peste care se toarnă un topping din ouă bătute cu iaurt și cașcaval ras. Se dă la cuptorul încins la 200°C pentru aproximativ 45 de minute sau până când musacaua se rumenește frumos deasupra.

Trucuri pentru o musaca delicioasă

Indiferent dacă o pregătești cu cartofi prăjiți, piure sau copți, cu rondele de vinete, roșii sau dovlecei, musacaua rămâne un preparat foarte gustos. Sunt însă câteva lucruri care fac diferența și vor transforma acest fel de mâncare într-unul fabulos. Iată care sunt secretele pentru a obține o musaca delicioasă:

  • Folosește cartofi albi, care sunt mult mai cremoși;
  • În loc de cașcaval ras folosește brânză Cheddar, care are un gust mai intens;
  • Dacă nu vrei să renunți la sosul bechamel – gustos, dar bogat caloric – încearcă o variantă mai light, cu ulei în loc de unt;
  • Coace musacaua cu foc sus și jos la cuptorul electric, iar la cel clasic utilizează treapta a treia sau a patra, foc mediu spre mare;
  • Taie felii de musaca pentru servire doar când s-a mai racit, ca să nu se afărâme.

Dacă până acum nu ai făcut niciodată musaca, cel mai bine e să-ți „faci mâna” încercând cea mai simplă rețetă. Ceea ce nu înseamnă că nu arată ca un fel de mâncare la care ai muncit ore în șir. Cu aspect spectaculos și o combinație perfectă de ingrediente, musacaua de cartofi cu carne are toate șansele să devină mâncarea favorită a tuturor celor pe care-i inviți la masă!

Foto: Pixabay

Back to top button