Motivul pentru care mâncarea gătită la wok este mai sănătoasă
Nu mai este un secret printre bucătari sau nutriționiști că mâncarea gătită la wok este mai sănătoasă decât cea pregătită în tigăi obișnuite. În acest material explicăm motivele pentru care gătitul la wok a devenit atât de popular printre persoanele care își doresc un stil de viață sănătos.
Pentru început haideți să vedem ce este de fapt un wok. Arată ca o tigaie, însă este mult mai adâncă, cu mânere pe ambele părți, ca în această imagine. Este un instrument de gătit specific bucătăriei asiatice, însă unul care a luat cu asalt Occidentul în ultimii ani, iar motivele sunt lesne de înțeles.
Wok-ul nu numai că se găsește prin mai toate bucătăriile persoanelor pasionate de cooking, care țin la silueta și sănătatea lor, însă a fost adoptat chiar și în restaurantele de lux din Europa și America. Și asta pentru că mâncarea pregătită la wok este nu numai mai sănătoasă, dar este și mai gustoasă decât preparatele la tigaie, din care uleiul se scurge pur și simplu.
Wok-ul tradițional asiatic este cel din fontă. Însă în ultimii ani pe piață au apărut și modele mai noi, din teflon, aluminiu sau alte materiale non-aderente. Aceste variante sunt de obicei mai ușoare, mai ușor de manevrat și infinit mai simplu de curățat decât cele din fontă.
Însă de ce este mâncarea gătită la wok mai sănătoasă? Există mai multe motive, pe care le vom dezvolta în cele ce urmează:
Preparatele se pregătesc mai repede în wok
Datorită formei, wok-ul fiind mai îngust în partea de jos și mai lat în cea de sus, temperatura de gătit generată este una mult mai mare. Pe de altă parte, preparatele trebuie constant amestecate, pentru că altfel riști să le arzi.
Însă, pentru că unul dintre principiile gătitului la wok este mărunțirea legumelor și cărnurilor în fâșii și cuburi mici, acestea vor fi gata foarte rapid, păstrându-și în același timp și beneficiile nutriționale.
Wok-ul nu necesită multă grăsime sau ulei la gătit
Pentru că alimentele sunt bine mărunțite și se gătesc rapid, fiind mereu amestecate, gătitul la wok nu necesită adăugarea unei cantități mari de ulei sau grăsime. O lingură sau cel mult două de ulei sau câteva linguri de supă sunt absolut suficiente pentru a prepara alimentele la wok. Vei obține astfel legume savuroase, suculente, iar carnea va avea un gust delicios, mult mai bun decât cel pe care l-ai obține într-o tigaie obișnuită.
Grăsimi mai puține înseamnă și mâncare mai sănătoasă și un nivel normal al colesterolului, mai ales pentru cei care nu mai au 20 de ani.
La wok nu se pierd vitaminele și elementele nutritive ale alimentelor
Gătitul la wok înseamnă, pe de altă parte, și flacără puternică. Poți pregăti în acest vas de bucătărie legume și carne, dar și orez sau chiar paste. Iar datorită focului puternic și a temperaturii mari din wok, despre care am vorbit anterior, preparatele vor fi gata în numai câteva minute.
Alimentele se vor rumeni astfel la exterior, dar la interior își vor păstra o parte din suculență. Astfel, mâncarea pregătită la wok va conține mai multe vitamine și nutrienți decât cea preparată la tigaia clasică sau cuptor. Aici poți găsi și alte ponturi de cooking la wok pentru mese sănătoase.
Și un ultim sfat: dacă ai o plită electrică și nu un aragaz clasic, poți folosi un wok cu fundul plat. Alimentele se vor găti la fel de rapid, chiar și în lipsa unui foc puternic.
Ai gătit vreodată la wok? Ți se pare mâncarea mai gustoasă sau preferi varianta clasică a tigăii sau cuptorului?
Sursă foto: Pixabay