11 alimente pe care să le mănânci de Anul Nou. Aduc mare noroc!

Sănătate, prosperitate, bună înțelegere în familie și în toate relațiile, fericire și ascensiune fulminantă pe scara socială – cine își dorește toate aceste lucruri trebuie să pășească în noul an cu dreptul și să aibă pe masă alimentele  potrivite, după cum spune tradiția. La trecerea dintre ani, fiecare vrea să schimbe lucruri pentru o viață mai împlinită, liniștită și sănătoasă. Ce să mănânci de Anul Nou ca să ai noroc? Am selecționat 11 alimente despre care tradiții din toată lumea garantează că aduc noroc. Să le descoperim împreună!

Superstiții de Revelion: ce să mănânci ca să ai noroc tot anul

Foarte multe persoane se întreabă ce alimente să mănânci de Anul Nou ca să ai noroc. Struguri sau rodie? Carne de porc, orez, varză murată sau prăjituri în formă de inel? Superstițiile popoarelor de pe tot cuprinsul globului se împletesc într-un noian de sugestii pentru masa de Revelion. Ce să mănânci de Anul Nou ca să ai nococ? Partea bună este că toate aceste superstiții se pot reuni într-un meniu super gustos! Iată 11 alimente pe care e bine să le mănânci de Anul Nou.

Struguri

În noaptea de Revelion, chiar înainte ca ultima bătaie de ceas să anunțe trecerea în noul an, spaniolii și popoarele vorbitoare de limbă spaniolă de pe tot globul – adică aproximativ 500 de milioane de persoane – mânâncă struguri, mai precis, 12 boabe, pentru fiecare lună a anului câte una. Respectarea acestui obicei promite noroc tot anul. Tradiția spaniolă a fost adoptată în multe case românești, dată fiind legătura strânsă cu acest popor. De altfel, nici nu este foarte greu de respectat. Strugurii, mai ales cei fără sâmburi se potrivesc foarte bine cu brânzeturile astfel că multe persoane îi au pe masă, fie că își propun sau nu să consume cele 12 boabe norocoase.

Rodii

Ce alte alimente să mănânci de Anul Nou ca să-ți asiguri norocul? Turcii sunt convinși că rodiile nu trebuie să lipsească în noaptea de Revelion de pe nicio masă. Interiorul acestui fruct plin de semințe zemoase și gustoase simbolizează inima omenească, viața și fertilitatea. Fiind plin de vitamine și minerale, cu multiple proprietăți medicinale, rodia este și simbolul unui an început în cea mai bună formă fizică. Semințele rotunde sunt o sugestie a prosperității. Se spune că mai ales femeile care își doresc să devină mame în noul an trebuie să mănânce la miezul nopții o rodie. Semințele fructului pot fi adăugate în salată verde sau tabule și în deserturi.

Pește întreg

Un alt aliment pe care trebuie să-l mănânci de Anul Nou ca să ai noroc este peștele. Tradiția culinară românească spune că dacă mănânci de Revelion pește niciun necaz nu se va lipi de tine. Superstiția românească este întâlnită și la chinezi. În vocabularul acestora, cuvântul „pește” sună la fel ca cel pentru abundență. Conform tradiției chineze, este foarte important ca peștele să fie servit cu capul și coada întregi, pentru a avea noroc de la un capăt la celălalt al noului an.

Friptură de porc

Carnea de porc nu trebuie să lipsească de pe mesele celor care speră într-un an nou mai norocos decât cel precedent! Aceasta este o tradiție pe care o împărtășesc românii, spaniolii, portughezii, ungurii și austriecii, precum și cubanezii. Se spune că porcul simbolizează progresul, pentru că acest animal nu face niciodată un pas în spate. În tradițiile românești, porcul este asociat cu abundența și bunăstarea. Friptura de porc este cea mai simplă metodă de a te asigura că împlinești această tradiție. Dar nici vegetarienii nu trebuie să se descurajeze. Prăjiturelele în formă de porcușori asigură tot atâta noroc cât o friptură rumenă și suculentă!

Portocale și miere

Între alimentele pe care trebuie să le mănânci în țările asiatice de Anul Nou ca să ai noroc se numără portocalele. Iar mierea nu este numai un remediu excelent contra răcelii, ci te scapă și de ghinion. Se crede că aceste două ingrediente aduc bunăstare, bani din belșug și fericire în toate. Ca să le ai pe ambele pe masa de Anul Nou poți servi rață cu sos de portocale și miere sau să pregătești o salată de fructe ca desert.

Pui întreg

Ce alimente să mănânci de Anul Nou ca să ții familia unită și să ai cele mai bune relații cu cei din jur? În tradiția chineză, între alimentele Feng Shui de Revelion este inclus puiul întreg, care trebuie mâncat împreună cu toată familia. Această tradiție promite păstrarea unității familiale, mai ales dacă este servit cu tot cu cap și gheare. O superstiție românească spune că este bine să ai pui pe masa de Anul Nou, ca să fii în toate zilele liber și ușor ca pasărea.

Varză murată

Ce să mai mănânci ca să ai noroc tot anul? Iată ceva ce ne convine: tradiția germană și cea din estul Europei susține că varza murată este cel mai potrivit aliment pe care să-l mănânci de Revelion dacă vrei să ai noroc. Frunzele verzei simbolizează deopotrivă viața lungă, dar și sporul la bani. Cu sărmăluțe în foi de varză murată pe aproape fiecare masă, românii ar trebui să fie unul dintre cele mai prospere popoare din lume!

Orez și noodles

Multe popoare servesc în noaptea de Revelion preparate pe bază de orez sau noodles, pentru a celebra longevitatea și prosperitatea. Poți să pregătești un pilaf, orez cu legume ca garnitură sau diferite salate de noodles: cu legume crocante, pui, vită sau porc. Important este să nu rupi noodles când îi fierbi. Face parte din tradiție să-i servești întregi ca să ai noroc!

Plăcintă cu răvaș

Între alimentele pe care să le mănânci de Anul Nou ca să ai noroc se numără și plăcintele cu răvaș, o veche tradiție românească. Acestea pot fi cu fructe sau – mai frecvent – cu brânză. Ascunde în fiecare bucată un mic răvaș care vestește norocul pentru anul următor. Este un obicei care îți garantează buna dispoziție la masa de Anul Nou!

Prăjituri rotunde

Forma rotundă este un simbol al perfecțiunii și norocului, așa că pune pe masa de Revelion torturi și alte prăjituri coapte în forme rotunde. Ascunde și o monedă într-una dintre ele, o veche superstiție, încă de pe vremea romanilor, care spune că cel care o găsește va avea noroc tot anul. Nu uita să avertizezi oaspeții, nu cumva unul dintre musafiri să înghită moneda norocoasă!

De Anul Nou se bea șampanie

Tradiția de a întâmpina noul an cu paharele de șampanie în mână datează din anii 1800. Aceasta este o băutură asociată cu bunăstarea celor din clasele sociale cele mai înalte. Așadar, servirea unei cupe de șampanie la trecerea dintre ani este un simbol al prosperității și recunoașterii sociale.

Foto: Pexels

Back to top button