Ghimbir cu miere. Remediul minune care te scapă de răceală

Într-o primăvară atât de capricioasă, când pare că traversăm mai multe anotimpuri în decursul aceleiași zile, suntem mai expuși răcelilor, cu tot alaiul lor de simptome neplăcute. Din fericire, natura ne oferă remedii eficiente, cu efect rapid, bune și la gust și la sănătate. De câte ori simți că te încearcă răceala, o porție de ghimbir cu miere te încălzește și îi dă un boost tonusului și bunei dispoziții.

Cu proprietăți antivirale atestate științific, ghimbirul aduce atât de multe beneficii sănătății încât a fost numit „dulapul cu medicamente”, „aurul din bucătărie” sau „antibioticul” natural.

Cunoscut încă din Antichitate și folosit ca remediu pentru tratarea sau ameliorarea multor tipuri de afecțiuni, ghimbirul este totodată și un condiment apreciat mai ales în bucătăria asiatică, zona sa de origine. Rădăcină a unei plante erbacee specifică zonelor tropicale, este iubitor de căldură și umiditate. Nigeria este cel mai mare cultivator de ghimbir la nivel mondial, iar în această țară planta poate ajunge și la o înălțime de peste 4 metri.

Ghimbirul a fost introdus în România pe vremea stăpânirii otomane și folosit mai ales pe post de condiment. Era cunoscut sub denumirea de „piper alb”, excelent pentru a conferi o notă picantă mâncărurilor.

Remediu naturist cu efecte puternice și rapide, ghimbirul este utilizat de milenii în medicina ayurvedică, iar un vechi proverb indian spune că „tot ce-i mai bun se găsește în ghimbir”.

Beneficiile ghimbirului

Beneficiile ghimbirului acoperă o gamă atât de largă de probleme de sănătate încât nu degeaba a fost numit „dulapul cu medicamente”. Este antiviral, tonic și combate astenia de primăvară, iar de-a lungul timpului a fost folosit de la tratarea afecțiunilor aparatului respirator până la rău de mișcare și chiar ciumă. Între principalele beneficii aduse de ghimbir trebuie amintite:

  • Este antioxidant și combate îmbătrânirea prematură
  • Este energizant. Un ceai de ghimbir te înviorează mai mult decât o ceașcă cu cafea
  • Este antibiotic natural, eficient în combaterea răcelii
  • A fost folosit încă din Antichitate pentru tratarea stărilor de greață
  • Stimulează funcția digestivă
  • Accelerează metabolismul și e bun în cure de slăbire
  • Întărește imunitatea

Beneficiile mierii

Cu gustul său proaspăt și picant, ghimbirul face pereche bună cu mierea, mai ales în caz de răceală. Mierea este un alt aliment cu o valoare terapeutică extraordinară, iar nutriționiștii recomandă înlocuirea totală a zahărului cu produsul vedetă al stupului. Între beneficiile ei se numără:

  • Este remediu antitusiv și calmează durerile în gât
  • Are efect antiinflamator intern și extern
  • Tratează rănile și arsurile
  • Reglează colesterolul
  • Te scapă de insomnii
  • Are efect antibacterian
  • Este un bun expectorant
  • Stimulează imunitatea

Rețetă de ghimbir cu miere pentru răceală

Rețeta se prepară foarte simplu și se poate consuma nu doar când ești răcit, ci și preventiv, pe tot parcursul sezonului rece. E recomandată primăvara și toamna pentru efectul tonic pe care-l are asupra organismului. Ghimbirul cu miere se poate păstra foarte bine la frigider, într-un borcan cu capac.

Ingrediente

  • 150 g ghimbir
  • 250 g miere

Mod de preparare

Curăță ghimbirul de coajă, apoi dă-l pe răzătoarea mică. Pune-l într-un borcan curat, apoi toarnă mierea și amestecă. Poți să-l consumi ca atare sau sub formă de ceai. La o cană de apă fierbinte, adaugi una, două lingurițe din compoziția de ghimbir cu miere. Pune și câteva picături de zeamă de lămâie, iar ceaiul își va face rapid efectul. În scurt timp te vei încălzi, te simți revigorat, iar răceala va bate în retragere. 

Back to top button