Foliculita: cauze, tratament și remedii naturiste
Foliculita este o problemă a pielii care deranjează în primul rând prin aspectul neplăcut, marcat de puncte roșii și inflamate, dar și prin neplăcerile fizice provocate de mâncărimi. Deși nu reprezintă un pericol vital, un tratament adecvat al foliculitei este necesar pentru a evita complicațiile.
Ce este foliculita?
Foliculita reprezintă o inflamație sau o infecție a foliculului pilos (formațiuni anatomice sub formă de săculeți care protejează rădăcina firelor de păr). Ea poate să apară în orice zonă a corpului în care sunt prezente fire de păr, însă cea mai frecventă este foliculita inghinală, pe picioare, pe față sau pe scalp.
Foliculita este întâlnită atât la femei, cât și la bărbați, iar dacă nu este tratată la timp, se poate agrava și poate provoca afecțiuni mai grave ale pielii (pierderea permanentă a părului, cicatrici la suprafața pielii, infecții extinse).
Simptome ale foliculitei
Acestă afecțiune este ușor de recunoscut pentru că se manifestă similar în majoritatea cazurilor, iar semnele apar vizibil pe piele încă de la început. Printre simptomele foliculitei se numără:
- fire de păr crescute sub piele;
- puncte roșii pe piele, care provoacă mâncărimi și chiar durere;
- aspect acneic al foliculilor piloși (pustule cu puroi, care se sparg și formează cruste);
- zone cu piele roșie, inflamată, însoțită de senzație de usturime și tensiune locală;
- disconfort la bărbierit sau epilat.
Cauze ale foliculitei
Foliculita este cel mai adesea cauzată de infecția foliculilor firelor de păr cu stafilococul auriu, o bacterie patogenă care se se găsește în nas, dar care populează și pielea. În cazul unor dezechilibre, cum ar fi imunitatea scăzută, această bacterie poate să producă foliculita.
Pe lângă stafilococul auriu, există și alți factori care pot declanșa foliculita: alte bacterii, viruși, fungi și inflamarea firelor de păr crescute sub piele, din cauze precum:
- epilatul prin smulgerea firelor de păr care cauzează lezarea epidermei și astfel stafilococii de la suprafața pielii pot ajunge în profunzimea ei, favorizând infectarea zonei;
- imunitatea scăzută și alte boli care produc slăbirea organismului, precum obezitatea, diabetul sau infecția cu HIV;
- igiena precară favorizează blocajul canalelor;
- mediul umed sau înotul în piscine încălzite fără suficient clor;
- hainele strâmte și transpirația abundentă care pot bloca canalele sebacee;
- medicamente precum creme cu steroizi sau tratament pe termen lung cu antibiotice.
Tipuri de foliculită
În funcție de dimensiunea zonei afectate, dar și de factorii declanșatori, există mai multe tipuri de foliculită:
Foliculita bacteriană (microbiană)
- foliculita bacteriană este cea produsă de Stafilococul auriu și care poate degenera într-un abces sau un furuncul cutanat, dacă infecția ajunge în profunzime. Se tratează cu săpunuri antiseptice și unguente antibiotice.
- tot o formă bacteriană este și foliculita de bazin, produsă de infecția cu Pseudomonas aeruginosa (bacilul piocianic), o bacterie frecvent întâlnită în jacuzzi-uri și piscine încălzite, cu conținut insuficient de clor.
- Foliculita cu gram negativi este produsă tot de bacilul piocianic și este o formă mai rară de inflamație care apare mai ales la nivelul feței, de obicei în urma unui tratament îndelungat anti-acnee cu tetracicline.
Foliculita abacteriană
Cunoscută și sub numele de foliculită după epilare sau Pseudofoliculitis barbae, aceasta apare de obicei după bărbierit sau epilare, atât la bărbați, cât și la femei, atunci când firele de păr își pierd capacitatea de a penetra pielea și rămân blocate.
Foliculita fungică
Cel mai comun fung implicat este Pityrosporum ovale, care provoacă o erupție similară cu acnee, cel mai frecvent în zona trunchiului. Un alt fung comun este candida albicans, care provoacă o formă de foliculiă la nivelul pliurilor cutanate (axilar, submamar, inghinal, interfesier etc.). Reacționează bine la tratamentul cu antifungice orale sau topice.
Foliculita virală
Provocată de virusul herpes simplex, această formă de foliculită este însoțită de senzație de disconfort, dar dispare fără tratament în aproximativ 10 zile. Se tratează cu antivirale.
Foliculita profundă
Apare de obicei în urma unui tratament îndelungat cu antibiotice pentru acnee, care alterează echilibrul firesc al bacteriilor și duc la creșterea necontrolată a unor organisme care se numesc „gram negativ“. De asemenea, furunculul și carbunculul sunt o infecție severă a foliculelor firelor de păr care se pot solda cu cicatrici permanente. Un furuncul este ca o umflătură dureroasă de culoare roz sau roșie care crește în dimensiuni pe măsură ce se umple cu puroi, devenind din ce în ce mai dureroasă, iar într-un final se sparge. Un carbuncul reprezintă o aglomerare de furuncule și poate apărea de ceafă, spate, umeri sau pe coapse. Acesta cauzează o infecție mai severă, se dezvoltă și se vindecă mai încet și poate provoca cicatrici pe piele.
Tratamentul foliculitei
Tratamentele pentru foliculită depind de tipul și de severitatea afecțiunii. În multe cazuri de foliculită ușoară, pustulele dispar de la sine în maximum 14 zile de la debut. Însă dacă vorbim de o foliculită mai gravă, este necesar consultul de specialitate pentru identificarea tipului de foliculită și prescrierea tratamentului adecvat. Diagnosticarea se face de către un medic dermatolog care, în urma examinării pielii, va stabili tipul de foliculită existent. Pentru a afla cauza sunt necesare analize de laborator de specialitate (examene bacteriologice, micologice, culturi de virus). Formele atipice de foliculită pot necesita chiar și biopsie.
Tratamentul medicamentos al foliculitei
În funcție de tipul de foliculită identificat, se pot recomanda medicamente antibiotice, antifungice sau antivirale, precum și unguente și creme pentru foliculită care conțin antifungice sau antibiotice.
Tratament naturist pentru foliculită
În cazul unor forme mai ușoare ale foliculitei, poți încerca un tratament chiar acasă. Băile cu sare (aproximativ 2 kg de sare în cada cu apă) sau compresele cu apă caldă cu sare, aplicate pe zona afectată de mai multe ori pe zi, pot fi de mare ajutor pentru a reduce disconfortul și pentru e evita eruperea pustulelor deja formate. Alte tratamente naturiste includ loțiunile pe bază de ovăz, bicarbonatul de sodiu, apa cu oțet, săpunul cu sulf, unguentul cu muguri de plop sau un săpun antibacterian.
Epilarea definitivă
Epilarea definitivă cu IPL sau laser duce la distrugerea foliculilor piloși, ceea ce înseamnă că nu vei mai avea probleme cu firele crescute sub piele. Metoda poate să fie folosită pe față, axile, bărbie, picioare, brațe, abdomen, spate, umeri sau zona inghinală.
Foto: Pexels