Prăjitură Negresă cu gem de caise. Rețeta cea mai ușoară

Când ai chef de ceva dulce făcut în casă, dar totodată vrei și o rețetă simplă, care să reușească perfect din prima încercare, încearcă prăjitura Negresă cu gem de caise. Are o textură pufoasă și delicată, ușor umedă datorită gemului, iar dacă o ornezi cu o glazură de ciocolată arată pur și simplu spectaculos! Se prepară foarte ușor, pentru că tot ce ai de făcut este să amesteci ingredientele, să o coci la temperatura potrivită, apoi s-o glazurezi și să o ornezi după preferințe și inspirație. Această rețetă de Negresă este soluția perfectă pentru momentele când ai chef de ceva dulce, dar și pentru cele când musafirii vin pe neașteptate. Ca s-o prepari durează aproximativ 15 minute, iar ca s-o coci, în jur de 35 – 40 minute, în funcție de cuptor. 

Prăjitura Negresă se poate face cu orice tip de gem, însă noi îți sugerăm să-l folosești pe cel de caise. Este parfumat, acrișor și cu un gust delicat – mai mult decât un ingredient, este o modalitate de a conferi o aromă specială acestui desert. Acesta e și motivul pentru care gemul de caise este adesea prima alegere a specialiștilor în dulciuri.  

Rețetă de prăjitură Negresă cu gem de caise

Ca să prepari prăjitura Negresă cu gem de caise pregătește-ți întâi toate ingredientele pe masa de lucru. E un avantaj ca acestea să fie la temperatura camerei, dar și să le ai la îndemână. Topește untul și lasă-l la răcit. Taie nuca de dimensiuni potrivite – nici prea grosier, nici prea fin. Într-o tigaie fără ulei, prăjește fulgii de migdale până devin aurii. Cerne făina și amestec-o cu cacaua și praful de copt. Dacă ai parcurs toți acești pași preliminari, poți să te apuci de prăjitură. În mai puțin de 15 minute o vei băga la cuptor!

Ingrediente

  • 8 ouă
  • 300 g făină
  • 150 g zahăr
  • 1 pachet unt cu 82% grăsime
  • 3 linguri cacao de bună calitate
  • 3, 4 linguri de gem de caise
  • 50 g fulgi de migdale
  • 2 lingurițe esență de vanilie
  • 100 g nucă (opțional)
  • 1 plic praf de copt
  • 1 praf sare

Mod de preparare

Într-un bol încăpător se sparg ouăle, se pune un praf de sare, apoi se mixează. Se adaugă treptat și zahărul și se continuă mixarea până ce se topește. Se toarnă și untul topit și răcit, apoi se încorporează în aluat gemul de caise și esența de vanilie. Folosește cea mai mică viteză a mixerului sau o spatulă din silicon și adaugă treptat în compoziție ingredientele uscate – făina cu praf de copt și cacao. Dacă vrei să pui în blat și nucă, încorporeaz-o în acest moment. Este însă un ingredient pe care-l poți omite, pentru că prăjitura conține și fulgi de migdale.

Asamblarea prăjiturii Negresă cu gem de caise

Din ingredientele de mai sus vei obține în jur de 25 de bucăți de Negresă cu gem de caise, adică o tavă mare de prăjitură. Ca să o coci, preîncălzește cuptorul la o temperatură de 180°​C. Tapetează tava cu hârtie de copt. Toarnă aluatul, apoi presară deasupra fulgii de migdale. Bag-o la cuptor pentru aproximativ 35 de minute. Testează cu o scobitoare când este gata și taie prăjitura doar după ce s-a răcit.

În loc de fulgi de migdale, se poate folosi nucă râșnită foarte fin sau o glazură din ciocolată. Aceasta o prepari dintr-o ciocolată pe care o topești la bain-marie și în care adaugi 100 ml de smântână pentru frișcă. Glazura va fi una lucioasă, deopotrivă aspectuoasă și gustoasă, însă prăjitura va deveni un desert mult mai concentrat, potrivit mai ales pentru vreme rece.

Trucuri pentru coacerea uniformă

Coacerea uniformă este o condiție esențială pentru o prăjitură reușită. Nimeni nu apreciază un desert care are zone prea rumenite, iar altele necoapte. Bineînțeles, coacerea uniformă depinde în primul rând de calitatea cuptorului. Dacă ai unul cu convecție este mult mai simplu să controlezi temperatura și ești sigur că prăjitura se coace uniform, pentru că aerul cald este distribuit cu ajutorul ventilatoarelor pe toată suprafața tăvii. Pentru cea mai bună prăjitură Negresă cu gem de caise, coaptă uniform, respectă următoarele trucuri:

  • Cerne făina, pentru ca aluatul să fie mai aerat;
  • Adaugă untul sau uleiul treptat, ca la maioneză;
  • Respectă cantitățile ingredientelor;
  • Preîncălzește cuptorul;
  • Rotește tava la jumătatea timpului de coacere.

Și încă un aspect important de care trebuie să ții cont: dacă alegi o glazură de ciocolată, toarn-o peste prăjitură după ce s-a răcit, niveleaz-o, apoi dă-o din nou la rece. Porționează Negresa după aproximativ o oră de la coacere, pentru că aluatul cu gem de caise este unul foarte delicat.

Back to top button