Dieta pentru dermatită atopică. Ce trebuie să mănânci și ce nu

Piele uscată cu bubițe uneori pline cu lichid, mâncărime severă, care se manifestă chiar și în timpul nopții și inflamație a unor zone ale epidermei, astfel se manifestă dermatita atopică, cea mai răspândită boală a pielii, la nivel mondial. Afecțiune insuficient cunoscută, cu o evoluție imprevizibilă, dermatita atopică creează un disconfort major și alterează calitatea vieții. În cazul copiilor, este asociată cu risc de hiperactivitate și deficit de atenție, rinită alergică și astm. În tratamentul pentru dermatită atopică, dieta este extrem de importantă, cu atât mai mult cu cât există o serie de alimente care pot declanșa episoade acute ale bolii.

Foarte răspândită la nivelul întregii lumi, dermatita atopică nu este o boală contagioasă. Are adesea o componentă genetică, în sensul că, dacă un părinte suferă de alergii, probabilitatea ca bebelușul să dezvolte dermatită atopică este de 50%. Această afecțiune poate dispărea de la sine până la vârsta adultă, dar simptomatologia sa e greu de suportat, cauzând și stres accentuat din pricina lipsei somnului de calitate, dar și stimă de sine scăzută. Pentru ameliorarea și vindecarea dermatitei atopice medicii recomandă de la tratamentul medicamentos până respectarea unor reguli de îngrijire și dietă adecvată.

Ce este dermatita atopică

Dermatita atopică este o boală inflamatorie cronică a pielii, ale cărei cauze nu sunt complet elucidate. Dermatita atopică apare, în general, la copii, dar poate debuta la orice vârstă. 10 până la 20% dintre cei mici suferă de această afecțiune, care poate apărea și la unul din trei adulți. Dermatita atopică este o boală cronică, ce poate avea perioade de remisie, dar și perioade de acutizare, în ciuda respectării unui regim alimentar strict sau a altor recomandări ale medicului. Dacă debutează în copilărie, în cele mai multe dintre cazuri, se vindecă până la vârsta adultă. În ultimul timp, s-a constatat însă că există o incidentă accentuată a acestei boli inflamatorii mai ales în țările dezvoltate, iar unul dintre factorii care o declanșează este stresul fizic sau cel emoțional. Însă, cu o dietă adaptată unei boli inflamatorii și un regim de viață sănătos simptomele acestei afecțiuni pot fi ținute sub control.

Dermatita atopică apare în cele mai multe dintre cazuri, un procent de 60%, în primul an de viață al bebelușului. 85% dintre cazuri apar până la vârsta de 5 ani. Este o afecțiune cu simptome care scad calitatea vieții: iritații ale pielii, vezicule pline cu lichid, mâncărimi care se manifestă și noaptea și strică somnul.

Îngrijorător este și faptul că dermatita atopică poate fi în cazul copiilor prima manifestare dintr-o serie de reacții alergice. Aproximativ o jumătate dintre micuții afectați de această boală dezvoltă ulterior rinită alergică sau astm, care cauzează probleme și mai mari.

Dermatita atopică este o boală imprevizibilă, care nu e cunoscută suficient, însă specialiștii au constatat că există o multitudine de factori favorizanți.  Printre aceștia se numără:

Factorii genetici

  • Anomaliile imunologice
  • Dieta are un rol cheie în dermatita atopică
  • Factorii alergeni, precum acarienii pot declanșa boala
  • Agenții infecțioși
  • Anumite parfumuri, detergenți, substanțe de curățare
  • Temperaturile extreme
  • Stresul fizic sau emoțional

Pe lângă faptul că simptomele dermatitei atopice sunt neplăcute, există și posibilitatea nedorită să creeze complicații așa încât trebuie luate măsuri imediat. Cum unele alergii alimentare sunt considerate responsabile de declanșarea episoadelor de dermatită atopică, dieta adecvată este foarte importantă în ameliorarea acestei boli.

Ce trebuie să conțină dieta dacă ai pielea atopică

Se recomandă ca dieta pentru ameliorarea simptomelor dermatitei atopice să includă cât mai multe alimente care au rol în prevenirea și combaterea inflamațiilor din organism, bogate în antioxidanți sau probiotice. Fructele și legumele atât bogate în flavonoide sunt ideale pentru cei care suferă de această boală.

Pește gras

Sandinele, macroul, somonul, tonul sau heringul sunt pești care care conțin grăsimi sănătoase. De fapt, multe specii de pește oceanic sunt bogate în acizi grași Omega 3, care au efect antiinflamator și țin sub control simptomele dermatitei atopice. Alimentele bogate în Omega 3 au cel mai intens efect antiinflamator. 

Spanacul, varza, gulia, broccoli

Există destul de puține legume bogate în prețiosul acid gras Omega 3. Printre acestea se numără spanacul, varza, gulia și broccoli. Dacă nu ai alte contraindicații, alternează aceste legume în alimentația ta. Consumă o salată de spanac cu nuci sau broccoli cu o porție de pește oceanic. Salata de gulie este energizantă și merge perfect cu un păstrăv la grătar!

Clorofila

Molecula de clorofilă este cea mai asemănătoare cu cea a sângelui uman. De altfel, din bătrâni se spune că e foarte bine să consumăm primărava urzici – spre exemplu – pentru că „schimbă sângele”. Clorofila conținută de toate frunzele verzi are efect antiinflamator, antioxidant și alcalinizant și trebuie introdusă în dieta persoanelor cu dermatită atopică.

Probiotice

Probioticele susțin sănătatea digestivă și combat procesele inflamatorii din organism. Kefirul, iaurtul, murăturile – cele în sare, nu oțet – sunt ideale pentru ameliorarea simptomelor acestei boli. Kombucha, supa miso sau kimchi, care conțin bacterii benefice sistemului digestiv sunt recomandate în dieta pentru dermatită atopică.

Flavonoide

Flavonoidele sunt compuși bioactivi care se găsesc din abundență în legume și fructe. Au puternic efect antiinflamator, pe lângă cel anticancerigen, detoxifiant sau antialergic, drept urmare trebuie incluși în dieta pentru dermatită atopică. Ai grijă să introduci trei până la cinci porții de legume și fructe pe zi, iar simptomele bolii ar trebui să bată în retragere. Fructele roșii, fructele de pădure, strugurii, dar și pătrunjelul, țelina, anghinarea sau varza roșie sunt bogate în flavonoide.  

Ce nu ai voie să mănânci dacă ai dermatită atopică

Dacă ai fost diagnosticat cu dermatită atopică, o dietă adecvată te ajută să eviți declanșarea unui episod acut al acestei boli. Multe alimente pot provoca o reacție a sistemului imun, a cărei urmare să fie inflamația și apariția simptomelor bolii. Astfel, o alimentație cu atenție la alimentele cu potențial alergen sau cele care declanșează procese inflamatorii în organism ajută la evitarea apariției erupției cutanate. Iată ce e bine să elimini din dietă:

  • Lactate
  • Zahăr alb și dulciuri
  • Grăsimi nesănătoase
  • Alimente procesate

În concluzie, dieta sănătoasă recomandată de medici, în general, pentru conservarea unei stări de sănătate optime este cea recomandată și în dermatita atopică. Consumă în fiecare zi legume și fructe, optează pentru carne slabă și pește, grăsimi sănătoase și hidratează-te suficient, iar starea ta de bine va avea numai de câștigat. Iar dacă laptele este în cazul tău unul dintre factorii care declanșează episoade acute de dermatită atopică, întreabă medicul cu ce ai putea să-l înlocuiești în dietă.

Foto: Pixabay

Back to top button