Propolisul, medicamentul misterios al naturii
Propolisul este unul dintre cele mai folosite ingrediente în medicina naturistă.
Numit și clei de albine, propolisul este o substanță rășinoasă, aromată, colectată de albine din mugurii și axilele frunzelor anumitor copaci și folosită pentru acoperirea pereților interiori din stup, astuparea găurilor și a crăpăturilor stupului, lipitul fagurilor de rame și acoperirea dăunătorilor intrați și omorâți în stup.
Conține un complex de antibiotice vegetale și elemente chimice de care organismul uman are nevoie, printre care fier, zinc, cupru, calciu, siliciu.
Compoziția propolisuui poate varia în funcție de locația în care se află albinele și de arborii și florile la care acestea au acces. De exemplu, propolisul din Europa nu are aceleași elemente chimice precum propolisuk din Brazilia. Ceea ce face ca multiplele sale beneficii sale să fie greu de măsurat.
Propolisul este extrem de popular și foarte utilzat pentru efectele antibactriene, antivirale, antifungice și inflamatorii dovedite. Ba chiar, acesta ar avea un rol în tratarea aumitor tipuri de cancer.
În zilele noastre, propolisul este o componentă importantă în diverse produse cosmetice. Cele mai importante utilizări sunt tot în sfera medicală. Astfel, propolisul est folosit pentru că:
- luptă împotriva infecțiilor
- crește sistemul imunitar
- vindecă herpesul genital și pe cel bucal
- tratează leziunile pielii
- ajută la vindecarea cavității bucale după intervenții stomatologice
În ciuda numeroaselor sale utilizări, cercetările asupra propolisului sunt încă limitate. Oamenii de știință nu știu exact cum funcționează, însă acest produs al albinelor asigură protecție împotriva bacteriilor, virusurilor și fungilor. Un studiu arată că aplicarea de tinctură de propoli pe răni la pacienți cu diabet a grăbit vindecarea acestora.