Totul despre dermatită: cauze, tratament și remedii naturiste
Dermatita este o boală caracterizată de inflamaţia pielii. Dermatitele pot avea multe cauze şi se pot manifesta în multe forme, apărând pe diferite zone ale corpului. De obicei, dermatitele au drept simptome mâncărimea, înroşirea şi chiar umflarea pielii.
Zonele afectate de dermatită pot avea băşici sau cruste care se exfoliază. Este important să ştim că dermatita nu este o boală contagioasă, dar este o suferinţă şi are simptome neplăcute, dacă nu este ţinută sub control.
Tipuri de dermatită şi simptomele lor
Dermatita poate fi de mai multe feluri, iar cele mai cunoscute tipuri de dermatită sunt:
Dermatita atopică
Debutează, de obicei, în copilărie şi se manifestă prin roşeaţă, măncărime şi apare mai ales în zona coatelor, în spatele genunchilor şi în zona gâtului. Dacă bolnavul se scarpină, eczema poate face lichid şi poate forma cruste.
Persoanele care suferă de dermatită atopică au perioade în care afecţiuea izbucnește în mod periodic și apoi dispare pentru o perioadă.
Dermatita de contact
Eczema apare pe zone ale pielii care au intrat în contact su substanţe iritante sau care pot provoca reacţii alergice, precum produsele de curățenie, săpunul, anumite uleiuri. Iritaţia poate avea drept simptome: arsurile, înţepăturile şi mâncărimile. De asemenea, pot apărea şi băşici.
Dermatita seboreică
Această afecţiune afectează în special scalpul, tenul, dar și partea superioara a pieptului și a spatelui. Dermatita seboreică se manifestă prin pete scuamoase, înroșirea pielii și mătreață în exces.
De obicei, dermatita seboreică este o afecţiune care afectează pe termen lung pacientul şi, la fel ca dermatita atopică, izbucnește în mod periodic și apoi dispare pentru o perioadă.
Când trebuie să mergi la medic pentru dermatită
- atunci când te deranjează atât de mult încât îţi afectează somnul, dar şi activităţile zilnice
- pielea începe să te doară
- atunci când crezi că ai o infecţie la nivelul pielii
Acneea, simptome și tratament. Ce poți face ca să-ți cureți tenul
Cauzele dermatitei
Dermatita este determinată de mai mulți factori. În funcție de tipul afecțiunii, boala poate avea diverse cauze.
Cauzele dermatitei atopice
Dermatita atopică poate fi provocată de un mix de factori, printre care pielea uscată, un sistem imunitar slăbit sau o bacterie care se înmulţeşte în exces pe anumite zone ale pielii.
Cauzele dermatitei de contact
Dermatita de contact este provocată de contactul direct cu substanţe iritante sau alergene: bijuterii care conţin nichel, poduse de curăţenie, parfumuri, cosmetice, anumiți conservanţi din creme şi loţiuni.
Cauzele dermatitei seboreice
Deşi cauzele dermatiei seboreice nu au fost stabilitate cu exactitate, dermatologii spun că ea ar putea fi provocată de o ciupercă ce se dezvoltă în grăsimea secretată de piele. De asemenea, un alt factor ar putea fi sezonalitatea, crizele apărând îndeosebi primăvara şi iarna.
Factorii de risc ai dermatitei
Există mai mulți actori care pot crește riscul de a dezvolta divese tipuri de dermatite, printre care:
- vârsta – dermatita se poate instala la orice vârstă, însă cea atopică debutează, de obicei, în copilărie
- alergiile și astmul bronșnic – persoanele care au eczeme, alergii sau astm în familie sunt mai predispuse să facă dermatită
- ocupația – locul de muncă te poate pune în contact cu diverse metale, solvenți sau produse de curățenie care cresc riscul de a dezvolta dermatită
- alte boli – ești mai predispus să faci dermatită seboreică dacă suferi de boli cardiace, Parkinson sau HIV.
Complicațiile dermatitei
Dacă suferi de dermatită încearcă să eviți scărpinatul, pentru a nu dezvolta infecții ale pielii și, deci, o suferință mai mare. Cel mai indicat este să mergi la o consultație la medicul dermatolog, care îți va indica un tratament potrivit tipului de afecțiune.
Tratament și remedii pentru dermatită
Medicul dermatolog va indica cele mai potrivite căi de tratament pentru fiecare caz în parte, însă, iată care sunt principalele tipuri de tratamente și remedii care țin afecțiunea sub control.
Tratamentul clasic al dermatitei
În general, pe cale medicală, deramatitele pot fi calmate de:
- cremele cu corticosteroizi
- creme care ajută la repararea pielii cu substanțe numite inhibitori de calcineurină, care ajută la menținerea pielii în condiții normale și controlează mâncărimea
- produse dermatocosmetice
- antihistaminice orale
- pastile cu corticosteroizi sau injecții cu corticosteroizi
Tratament naturist pentru dermatită
- Aloe vera – este eficientă în tratamentul dermatitei, ajutând la ameliorarea senzației de mâncarime și de iritare a pielii. De asemenea, aloe vera hidratează pielea, o condiție necesară pentru ameliorarea simptomelor
- ulei de cocos – face minuni pentru întregul organism, iar în cazul dermatitei, ajută la hidratarea și calmarea iritațiilor pielii
- bicarbonat de sodiu – ajută la calmarea pielii, dacă îl folosești în atunci când faci baie: toarnă bicarbonat în apa din cadă și stai 10 minute, după care care tamponează pielea cu un prosop fin
Remedii pentru acasă pentru dermatită
O dermatită recurentă are nevoie de îngrijire atentă. În perioadele în care dermatita izbucnește și nu ai ajuns încă la medic poți apela la câteva soluții simple, care pot calma pielea:
- antiinflamatoare eliberate fără prescripție medicală
- cremă cu hidrocortizon
- loțiune mentolată
- pansamente umede cu corticosteroizi
- hidratează-ți pielea
- folosește apă termală după duș
- încearcă să eviți stresul
- evită suplimentele alimentare, pe care nu ți le-a recomandat medicul (pot conține substanțe cu posibile reacții alergice)
Cum putem preveni dermatita
Cel mai important pas în prevenirea oricărui tip de dermatită este să nu lași pielea să se deshidrateze și să se usuce.
Fă dușuri scurte, de 5 – 10 minute, cu apă caldă, nu fierbinte.
Folosește geluri fără săpun și fără parfum, de genul dermatocosmeticelor. Și asta pentru că unele săpunuri pot usca excesiv pielea.
Hidratează-ți pielea folosind un ulei sau o cremă fără parfum.
Citește și: Ce sunt parabenii și de ce sunt folosiţi în cosmetice
Foto: Pexels