Ceaiuri pentru stomac și ficat. Remedii naturiste pentru un sistem digestiv sănătos
Funcționarea normală a sistemului digestiv este esențială pentru starea noastră de bine. Amintește-ți de zilele când ești constipat, balonat, ai stări de greață sau te simți total lipsit de energie și incapabil să te concentrezi. Orice activitate te solicită dublu, iar disconfortul fizic îți alterează serios calitatea vieții. În astfel de situații, pe lângă recomandările medicului, apelează la ceaiuri pentru stomac și ficat. Acțiunea blândă și eficientă a plantelor te poate ajuta mai mult decât îți imaginezi.
Proasta funcționare a sistemului digestiv poate avea multe cauze. Din acest motiv se recomandă să consulți medicul, care va stabili cu exactitate diagnosticul. Stresul, anxietatea și surmenajul sau obiceiurile alimentare nesănătoase stau adesea la baza tulburărilor de digestie.
Alimente care provoacă arsuri la stomac și solicită ficatul
În linii mari, suntem cu toții conștienți că anumite alimente nu sunt tocmai sănătoase, ne solicită ficatul sau ne pot provoca arsuri la stomac. Din nefericire, în această categorie intră tocmai preparatele care se află în topul preferințelor majorității:
- Carnea grasă, mai ales consumată prăjită
- Cremele sau aluaturile bogate în unt
- Produsele de patiserie
- Smântâna în exces
- Brânzeturile foarte grase
- Mâncărurile prea picante
- Maioneza
Unele persoane pot suferi de arsuri la stomac după ce consumă:
- Ciocolată
- Fructe acide pe stomacul gol (citrice, spre exemplu)
- Murături
- Mezeluri
- Roșii
Dacă faci parte din această categorie, consultă un medic, care va stabili sursa problemei și îți va indica un tratament și regim alimentar. Include însă în rutina zilnică și obiceiul de a bea un ceai din plante care să te ajute la recuperarea sănătății.
Ceaiuri bune pentru stomac și ficat
Dacă ai arsuri la stomac, ești balonat, constipat, ai mâncat ceva care ți-a căzut greu și ai o stare generală proastă, apelează cu încredere la ceaiurile din plante. Acestea au efect blând și sunt eficiente, mai ales dacă le folosești un timp mai îndelungat. Atenție, însă! Niciun ceai din plante nu se utilizează fără pauză. Folosește maximum 3 săptămâni un tip de ceai, apoi înlocuiște-l cu altul. Fă-ți un obicei din a încheia ziua cu un ceai din plante, iar sănătatea ta va avea numai de câștigat. Cât privește gama de ceaiuri bune pentru stomac și ficat, natura ne oferă tot ce avem nevoie, pentru diferitele neplăceri cauzate de o digestie necorespunzătoare.
Dacă ești constipat, ai o digestie lentă și câteva kilograme în plus de care vrei să scapi, ceaiul de frunze de senna este extrem de eficient. Este unul dintre cele mai rapide remedii naturale contra constipației. Te ajută să elimini toxinele, purificând organismul prin normalizarea tranzitului intestinal. Alte ceaiuri bune dacă te confrunți cu constipația sunt cel de crușin și rădăcină de lemn dulce.
Balonarea este o altă neplăcere cu care se confruntă multe persoane și care îți poate strica dispoziția pentru întreaga zi. Stomacul și abdomenul umflate sunt inestetice, iar dacă ai și dureri, deja nu te mai poți concentra la nimic altceva. Bea un ceai de fenicul, chimen și anason și problema se va ameliora. La fel de eficient pentru combaterea problemei balonării este și ceaiul de ginseng. Acesta reglează digestia, combate oboseala, dar și îmbătrînirea prematură.
Menta este una dintre soluțiile clasice pentru calmarea tulburărilor digestive. În caz de diaree, stări de vomă, afecțiuni hepato-biliare, crampe sau balonare prepară o infuzie din frunze de mentă. Acestea stimulează funcția hepatică și secreția biliară, ușurând digestia. Calmează durerile de burtă, favorizeză eliminarea gazelor și detoxifiază ficatul.
Pentru combaterea stărilor de greață încearcă și ceaiul de ghimbir. Este un remediu folosit încă din Antichitate pentru această problemă, pe care o rezolvă de la prima ceașcă pe care ai băut-o.
Dacă ai stări constante de oboseală, piele uscată și imunitate scăzută, e posbil ca ficatul să aibă nevoie de o detoxifiere. Urmează recomandările medicului, regimul alimentar care ți-a fost indicat și ajută-ți organismul cu ceaiuri din plante. Rostopasca, salvia, cătina și sunătoarea sunt ceaiuri bune pentru stomac și ficat. Măceșele, anghinarea și armurariul sunt alte plante care au o acțiune favorabilă asupra acestor organe.
Rețetă de ceai pentru o digestie bună
Ceaiurile pentru digestie se găsesc în magazinele de tip Plafar într-o mare varietate de sortimente. Este însă foarte simplu să-l prepari și tu acasă. Alege pentru aceasta plante care te pot ajuta din mai multe puncte de vedere. Spre exemplu, dacă tulburarea digestivă pe care o ai e doar un simptom al stresului sau surmenării, include ingrediente care au efect calmant asupra sistemului nervos sau sunt tonice generale ale organismului. Îți propunem o rețetă de ceai care ajută digestia, dar totodată îți conferă și o stare generală mai bună.
Ingrediente
- ½ linguriță pulbere fenicul
- ½ linguriță mentă
- ½ linguriță mușețel
- ½ linguriță ghimbir ras pe răzătoarea mică
Mod de preparare
Fierbe 300 ml apă, iar când clocotește adaugă ghimbirul și lasă-l 20 de secunde să fiarbă. Oprește focul și pune celelalte frunze de plante, apoi acoperă și lasă la infuzat 10 minute. Strecoară ceaiul și servește-l neîndulcit.
Feniculul reduce balonarea și spasmele intestinale și îmbunătățește digestia. Menta va acționa în același sens și, în plus, va combate stările de greață. Mușețelul este recomandat contra balonării, arsurilor gastrice sau chiar ulcerului și are efect calmant. Ghimbirul ajută la golirea intestinului și detoxifierea ficatului. Iată câte beneficii într-o cană cu ceai pe care-l prepari în doar 5 minute! Însă, acțiunea acestor plante nu se oprește aici. Dacă bei un astfel de ceai pentru stomac și ficat te va ajuta și în alte sensuri. Musețelul are și acțiune calmantă asupra sistemului nervos și, se știe, multe tulburări digestive sunt provocate de stres. Feniculul stimulează metabolismul și te ajută să slăbești, iar menta alungă migrenele și combate anxietatea. Cât despre ghimbir, beneficiile aduse sănătății sunt nenumărate: crește imunitatea, protejează sistemul cardiovascular și este un puternic antiinflamator natural.