Igiena intimă în sezonul cald. Cum te poți feri de infecții

Igiena intimă previne infecțiile genitale, dar igiena excesivă distruge microflora vaginală. Ca urmare apar inflamațiile, bolile transmisibile prin organele sexuale, chiar și cancerul de col uterin. Igiena intimă este o temă foarte delicată, iar femeile trebuie să fie informate pentru a putea evita eventualele afecțiuni.

Căldura din timpul verii trebuie să determine femeile să fie mai atente decât de obicei la igiena intimă, asta pentru a nu favoriza dezvoltarea unui mediu bacterian în zona intimă. Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţe în naturopatie, şi Dr. Chadi Muheidli, medic obstetrică-ginecologie, ne spun care sunt regulile care ne feresc de disconfort.

Astfel, o igienă intimă adecvată se menţine prin:

  • evitarea strictă a scăldatului în bălţile şi lacurile neamenajate din jurul marilor oraşelor;
  • evitarea piscinelor foarte aglomerate şi prost întreţinute;
  • efectuarea unui duş înainte de fiecare intrare în piscină şi la ieşirea din ea;
  • folosirea obligatorie a unui prosop propriu atunci când închiriem un şezlong, la fel dacă ne aşezăm pe marginea piscinei;
  • menţinerea unui Ph vaginal adecvat, adică acid, reprezintă un mod de protecţie naturală importantă, întrucât majoritatea micro-organismelor patogene nu se dezvoltă într-un mediu acid, susţine dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţe în naturopatie.

”Igiena intimă merită o atenţie aparte şi are extremele ei, când este greşit efectuată, în mod excesiv. Spun asta din cauza exceselor pe care le fac femeile în timpul toaletării zonei intime, dar şi din cauza controalelor care nu sunt nici pe departe un obicei al societăţii noastre. Măcar o dată pe an,  ar trebui mers la un consult de rutină, făcut un test Babeş Papanicolau şi o cultură de secreţie vaginală. Spălăturile vaginale sunt o temă despre care noi, ginecologii, discutăm foarte des cu pacientele noastre. Alegeţi un gel intim, preferabil din farmacii, cu o compoziţie naturală, care se foloseşte doar în exterior. Pentru interior, spălăturile pot fi folosite de 2-3 ori pe săptămână, cu apă ori ceai de gălbenele sau pelin. Important este să nu abuzăm de ele pentru că riscăm să distrugem mediul umed al vaginului, flora vaginală, favorizând astfel infecţiile prin uscarea excesivă a zonei”, spune Dr. Chadi Muheidli, medic obstetrică-ginecologie.

Infecţiile micotice (candidozele) sunt cele mai frecvente infecţii genitale suferite de femei în sezonul cald. Boala este favorizată de transpiraţie şi de umezeala întreţinută de costumul de baie. Mai mult, clorul utilizat pentru dezinfecţia apelor poate duce la dereglarea florei vaginale foarte rapid, chiar şi în cazul femeilor care nu şi-au început viaţa sexuală.

O altă infecţie genitala este trichomonioza. Parazitul Trichomonas vaginalis se transmite uşor de la o persoană la alta, în special prin apa calda a piscinelor, dar şi prin utilizarea în comun a prosoapelor.

Vaginita bacteriana (vaginoza) apare în condiţiile în care flora vaginală normală, dominată de lactobacilli, este substituită cu o floră complexă şi abundenă de bacterii care se găsesc în mod normal în vagin, cel mai adesea cu Gardnerella vaginalis. Această infecţie este foarte comună în rândul persoanelor cu o viaţă sexuală activă, care au schimbat mai mulţi parteneri.

Disconfortul vaginal cum ar fi pruritul, usturimea, arsura, durerea, inflamaţia, secreţia vaginală anormală, sunt simptome comune şi deseori, recurente. Adesea, ele nu sunt suficient de serioase pentru a necesita un tratament medicamentos, dar nici nu trebuie ignorate.

workshop igiena intima

Pentru a preveni sau pentru a ajuta la vindecarea afecțiunilor intime pot fi folosite produse din Gama Multi-Gyn, bazată pe complexul 2QR, complex de polizaharide, cu ingrediente naturale şi care nu conţin conservanţi. Acestea se pot folosi în timpul medicaţiei şi sunt sigure în perioada sarcinii şi a alăptării.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button