Ibuprofenul și aspirina îți pun sănătatea în pericol

Dureri de cap, de spate sau dentare? Cei mai mulți dintre dau fuga la dulapul cu medicamente pentru o aspirină sau un medicament pe bază de ibuproben, fără să se gândească prea mult la consecințe sau să citească eticheta.

De multe ori, durerea nu trece după o singură pastilă. Ce facem? Luăm încă una și încă una? Când ar trebuie să ne oprim? În ultima vreme, aspirina și ibuprofenul, ca și alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt pe toate drumurile, iar oamenii tind să le consume… ca pe bomboane. Mai mult, medicamentele pentru răceală sau alergii conțin AINS, așa că este foarte greu să îți dai seama cât de mult ai luat.

Cercetătorii au tras numeroase semnale de alarmă, în ultima vreme, după ce efectele acestor substanțe s-au dovedit foarte periculoase. Unul dintre studii concluzionează că persoanele de vârsta a treia care suferă de boli cronice ar trebui să ia codeină sau morfină, în loc de AINS. Altul spune că persoanele care iau tratament pentru a preveni înfundarea arterelor după un atac de cord, riscă să sufere un al doilea atac dacă iau și antiinflamatoare nesteroidiene.

AINS sunt medicamente care au proprietăți antiinflamatoare, antipirectice și analgezice. Sunt dnumite nesteroidiene pentru a le deosebi de analgezicele steroidiene.

Exemple de antiinflamatoare nesteroidine:

aspirină

ibuprofen

diclofenac

naproxen

indometacin

ketoprofen

piroxicam

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) inhibă enzima ciclooxigenază (COX) care este implicată în sinteza unor substanțe denumite prostaglandine cu rol important în apariția durerii, a inflamației și a febrei. Exista trei tipuri de COX: COX-1, COX-2 si COX-3.

Beneficiile AINS sunt ameliorarea durerilor de cap, de dinți, menstruale și multe altele, scăderea febrei, reducerea inflamațiilor și a umflăturilor. Totuși, ele prezintă și mari riscuri. Inhibând enzima COX-1, care nu mai produce astfel prostaglandine care să protejeze stomacul, antiinflamatoarele pot provoca afecțiuni ale stomacului, mergând până la ulcer. Ma mult, blocarea aestor enzime reduce capacitatea de coagularea a sângelui, ceea ce a poate produce sângerări excesive.

Administrarea de antiinflamatoare nestroidiene a fost asociată de cercetătorii americani cu diverse boli. Cele mai expuse la riscuri sunt persoanele care iau de mult timp astfel de medicamente, suferă de boli de inimă, au vârste înaintate sau au vicii precum fumatul și alcoolul.

AINS pot provoca:

Atac de cord/ infarct

Alte afecțiuni cardiovasculare, precum tensiunea arterială și insuficiența cardiacă

Afecțiuni renale

Ulcer

Anemie

Crize de atsm

Riscuri pentru femei

Există o serie de riscuri la care sunt expuse în mod special femeile. Deși au ajuns la concluzia că AINS pot duce la atac de cord și infarct, oamenii de știință au concluzionat în 2014 că femeile sunt cele mai expuse din acest punct de vedere.

Celelalte riscuri, pe lângă cel al atacului de cord:

inhibă ovulația – afectează capacitatea de a rămâne însărcinată, chiar dacă administrarea s-a făcut pe o perioadă scurtă de timp.

impact asupra fătului – un studiu din 2012 indică faptul că AINS administrat gravidelor traversează placenta și poate afectat fătul, în funcție de doză și de durata tratamentului: crește riscul de avort spontan și malformații, în primele luni de sarcină, sau defecte ale organelor intrne, în celelalte luni de sarcină.

afectează nașterea: medicii recomandă ca femeile aflate în ultimele 6 săptămâni de sarcină să evite AINS pentru a evita o sarcină prelungită sau unele complicații la naștere, cum ar fi sângerara excesivă.

Pe de altă parte, studiile subliniază și efectele benefice ale AINS asupra femeilor: protejează oasele și densitatea acestora. De asemenea, doze mici de aspirină reduc riscul de cancer colo-rectal la femei.

Sfaturi:

Alege cea mai mică doză de antiinflamatoare nestroidine și folosește acest tip de medicamente pe o perioadă cît mai mică.

Dacă suferi de boli de inimă sau gastrointestinale, întreabă medicul înainte de a lua AINS.

Dacă ați luat AINS zilnic pentru o perioadă lungă de timp, mergi la medic pentru a face o ajustare a dozelor, care să fie sigură pentru sănătatea dumneavoastră.

Ia în considerare administrarea altor tipuri de analgezice, mai puțin nocive (medicul sau farmacistul ți le pot recomanda), atunci când ai o durere de cap sau de măsea.

Nu depăși dozele zilnice recomandate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button