Cum scapi de mătreață. 3 remedii naturiste antimătreață
Însoțită cel mai adesea de mâncărimi și iritații la nivelul scalpului, mătreața este o problemă dermatologică inestetică și sâcâitoare. Câțiva „fulgi” de mătreață pe rochia neagră și sexy abia îmbrăcată pentru petrecere au potențialul de a-ți strica toată buna dispoziție. Aceasta pentru că, indiferent cât ne-am aranja în rest, mătreața așezată pe gulerul bluzei, pe umerii sacoului sau a oricărui alt articol de îmbrăcăminte conferă un aer neîngrijit. Cum scapi de mătreață este așadar o întrebare la care trebuie găsit de urgență cel mai potrivit răspuns.
Ca de obicei, natura ne oferă soluții eficiente și pentru această problemă. Sunt nenumărate ingredientele la care poți apela pentru îngrijirea scalpului și refacerea echilibrului natural al pielii, tratamente simple, ușor de făcut acasă. Alege-l pe cel mai potrivit pentru tine pentru ca neplăcerile pe care ți le provoacă mătreața să fie cât mai curând uitate.
Ce este și de ce apare mătreața
Mătreața este o problemă dermatologică pe cât de iritantă, pe atât de comună. Mai mult de 50% din populația adultă se confruntă cu această afecțiune care conduce la exfolierea scalpului însoțită adesea de mâncărimi.
Mătreața este de fapt o formă – cea mai ușoară – de dermatită seboreică, ce poate avea multiple cauze. „Fulgii” atât de vizibili pe hainele de culoare închisă nu sunt altceva decât mici particule de epidermă. Scalpul uscat se descuamează și produce acest tip de mătreață. În cazul scalpului gras, mătreața are un aspect solzos, ca niște coji care stau de obicei lipite la rădăcina părului.
Această problemă nu este provocată de lipsa de igienă, cum s-ar putea crede, deși e agravată de aceasta. Între cauzele care favorizează apariția mătreții se numără:
- Folosirea cosmeticelor necorespunzătoare
- Vopsitul frecvent
- Apa dură
- Anumite tipuri de medicamente
- Stresul constant
- Poluarea – inclusiv fumatul
- Dereglările hormonale
- Acțiunea ciupercii Malassezia
- Temperaturile ridicate și transpirația
Remedii naturiste care te ajută să scapi de mătreață
Există multiple soluții să scapi de mătreață, mai mult sau mai puțin eficiente, însă problema este că mătreața poate reapărea. Este de ajuns să ai o perioadă mai stresantă, cu ore insuficiente de somn și alimentație pe apucate, ca să dai nas în nas din nou cu această neplăcere. Atmosfera uscată din casă, de pe timpul iernii sau purtarea căciulii te pot aduce în pragul primăverii cu scalpul uscat și gulerul cămășii „garnisit” cu mătreață. Remediile din natură au avantajul că sunt foarte simple, pot fi făcute acasă, cu ingrediente pe care le ai în bucătărie. Lămâia, oțetul de mere, bicarbonatul de sodiu, zeama de urzici, uleiul de cocos sau ceaiul verde sunt soluții la care poți apela ori de câte ori mătreața tinde să reapară. Iar un scalp cu tendința de formare a mătreții are nevoie de îngrijire specială. Aplică unul dintre remediile naturiste de mai jos (măcar) o dată pe săptămână, iar părul tău va străluci de frumusețe.
Tratament antimătreață cu oțet de mere
Dacă întrebarea „cum scap de mătreață” nu-ți dă pace, îți oferim un remediu naturist pe cât de simplu, pe atât de eficient – cu oțet de mere. Acesta este un adevărat aliat dacă vrei să ai un păr plin de vitalitate și un scalp sănătos. Are efecte antibacteriene și antiinflamatoare, neutralizând una dintre principalele cauze ale apariției mătreții – bacteriile. Oțetul de mere reface echilibrul natural al scalpului și restabilește nivelul pH-ului pielii. Prepară o soluție din 3 linguri oțet de mere și 250 ml apă călduță, apoi aplică pe pielea capului proaspăt spălată. Ca să-ți fie mai confortabil, folosește un pulverizator. Lasă să acționeze 10 minute, apoi clătește doar cu apă. Eventual, poți aplica un balsam. Apelează la acest tratament de două ori pe săptămână.
Remediu naturist antimătreață cu aloe vera
Un tratament antimătreață pe care-l poți face ușor acasă este cel cu aloe vera. Gelul obținut din această plantă se găsește în farmacii sau la plafar și e bine să-l ai în casă pentru că te ajută la îngrijirea pielii, inclusiv a scalpului. Este un regenerator cutanat, are efect calmant, antiinflamator și nutritiv. Stimulează sinteza de colagen și acid hialuronic proprii pielii, așadar te va ajuta să ai un scalp sănătos și un păr frumos. Gelul de aloe vera îl aplici direct pe scalpul curat, masezi cu mișcări blânde, apoi lași să acționeze o oră. După aceea, clătește părul cu apă cât suporți de rece, fără a folosi șamponul.
Mască de păr pentru mătreață cu ulei de tea tree
Dacă ești în căutarea unor tratamente naturiste eficiente pentru mătreață și coji, încearcă-l și pe cel cu ulei de tea tree sau arbore de ceai. Acest ingredient din natură are rezultate extraordinare în tratarea afecțiunilor dermatologice. Îl poți folosi dacă suferi de acnee, iritații ale pielii, arsuri ușoare, negi, herpes sau ai probleme cu mătreața. Ca să prepari masca ai nevoie de:
- 100 g iaurt
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- 1 linguriță miere
- 4, 5 picături ulei tea tree
Amestecă toate ingredientele, apoi aplică masca pe păr, de la rădăcină și până la vârfuri. Lasă să acționeze o oră, apoi spală-ți părul folosind șamponul obișnuit. Utilizează masca o dată pe săptămână și vei fi uimită cum scapi de mătreață mai ușor decât te-ai fi așteptat.
Sursă foto: Pixabay