6 trucuri care păstrează sănătatea danturii
O dantură sănătoasă înseamnă un zâmbet frumos, care te face să te simți bine în orice situație. Atunci respecți o igienă orală corespunzătoare, în fiecare zi, apariția problemelor dentare este mult mai scăzută. Pe lângă igiena dentară de acasă, este bine să mergi și la vizite periodice la stomatolog, de cel puțin două ori pe an. Un simplu control de rutină te poate ajuta să îți păstrezi sănătatea danturii, dar și a gingiilor. De asemenea, în urma consultului, medicul stomatolog poate depista și apariția gingivitei, o afecțiune specifică parodontezei (boala parodontală). Această afecțiune de la nivelul gingiilor este cauzată de placa bacteriană și de tartrul dentar și are nevoie un tratament corespunzător. De aceea, este bine să tratăm și să prevenim din timp printr-o igienă corectă și vizite periodice la cabinetul de medicină dentară, recomandă medicii stomatologi.
1. Periajul dentar și alte mijloace de curățare
Curățarea corectă a dinților este prima metodă de realizare a igienei orale. Periajul dentar realizat de două ori pe zi atât dimineața, cât și seara, te ajută să ai dinți și gingii sănătoase, dar și un zâmbet fermecător. Pe lângă periajul dinților, mai este indicat să folosești și mijloacele suplimentare de curățare, cum ar fi: ața dentară, apa de gură și dușul bucal. Toate acestea îți curăță foarte bine suprafața danturii, spațiile interdentare și îți oferă o respirație proaspătă.
2. Utilizarea unei periuțe de dinți potrivite
Alegerea periuței de dinți potrivite este importantă pentru dantura noastră. Un medic stomatolog recomandă o periuță de dinți cu peri moi sau medii, deoarece vei realiza mult mai bine periajul dentar și vei evita rănirea gingiilor. De asemenea, tehnica prin care se realizează periajul dentar trebuie efectuată cu grijă, timp de 2-3 minute. Mișcările se efectuează de sus în jos, de la gingie spre vârful dinților și întotdeauna verticale sau circulare. Numai așa vei îndepărta corect toate resturile alimentare de pe suprafața danturii și vei evita ca acestea să se ajungă între dinți. În plus, este bine să mai știi că periuța de dinți se schimbă odată la 3 luni sau în cazul în care perii sunt deteriorați.
3. Consumul de alimente bogate în vitamine și calciu
Lactatele, legumele și fructele proaspete sunt foarte benefice pentru sănătatea danturii. Atunci când consumi alimente sănătoase, cu siguranță vei avea dinți mai curați și mult mai puternici. De asemenea, laptele produce o cantitate mare de salivă și te ajută să-ți cureți dinții natural. Potrivit Healthline, legumele și fructele întăresc smalțul dentar, datorită conținutului de vitamine și minerale. Așadar, introdu în mesele tale zilnice alimente bogate în calciu și vitamine, iar dinții tăi vor fi feriți atât de problemele dentare, cât și de afecțiunile gingivale.
4. Evitarea alimentelor nesănătoase
Produsele dulci și acide, cum ar fi bomboanele, fructele de pădure, sosurile sau chiar și anumite băuturi, precum vinul roșu sau sucurile naturale sunt cele mai nocive pentru sănătatea dentară. Acestea duc la apariția petelor pe dinți și la apariția cariilor interdentare. Este indicat ca imediat după ce consumi astfel de alimente, să te speli pe dinți și să folosești apa de gură. Dacă acest lucru nu este posibil pe timpul zilei, medicii stomatologi recomandă clătirea gurii cu apă simplă.
5. Detartrajul profesional de două ori pe an
Procedura detartrajului profesional se realizează doar în cabinetul stomatologic. Aceasta te ajută să ai o dantură curată și lipsită de probleme pe viitor. Detartrajul este însoțit de periajul profesional, și elimină placa bacteriană și tartrul atât de pe dinți, cât și pe gingii. Această procedură durează 30-60 de minute și este nedureroasă, fiind foarte bine tolerată de către organism. Este bine să mai știi că detartrajul și periajul profesional reduc șansele de îmbolnăvire a gingiilor, menținând, astfel, sănătatea danturii cât mai mult timp. Tocmai de aceea, este recomandat să îl faci de două ori pe an.
6. Controalele periodice la stomatolog
Vizitele la cabinetul stomatologului, la fiecare 6 luni, te ajută să îți menții igiena dentară corectă. Chiar dacă nu simți disconfort sau durere la nivelul danturii, este bine să mergi la controale de rutină la stomatolog. Un control înseamnă o consultație stomatologică profesională și o radiografie dentară panoramică, unde medicul verifică dacă există posibile probleme. De altfel, prevenția dentară trebuie să fie întotdeauna prioritară!
Sursă poză: Unsplash