8 trucuri practice prin care poți ajuta un copil cu stimă de sine scăzută 

O stimă de sine sănătoasă este unul dintre cele mai prețioase cadouri pe care i le poți face copilului tău. Copiii cu stimă de sine crescută se simt mulțumiți și iubiți și ajung să se dezvolte în indivizi fericiți și productivi.

Însă pe cei mici nu îi poți proteja mereu. Astfel, chiar și cei mai iubiți și protejați dintre copii, pot ajunge să aibă probleme de imagine, influențați fiind de factori externi familiei.

Există însă trucuri prin care îți poți ajuta copilul, dacă observi că stima de sine a devenit o problemă. Iată ce poți face și mai ales ce nu trebuie să faci pentru a-l ajuta:

Ține-l ocupat cu sarcini legate de casă

Atunci când îi dai copilului sarcini de îndeplinit în casă – ținând bineînțeles seama de vârsta, aptitudinile și preferințele lui – îi oferi sentimentul că este util și îi oferi șansa să se simtă în control asupra unei situații. De exemplu, îl poți implica în pregătirea unui desert simplu, îl poți ruga să aranjeze farfuriile și tacâmurile pe masă pentru cină sau să împăturească hainele luate de la uscat. Astfel de sarcini simple îi vor dezvolta și abilitățile de rezolvare a unei probleme.

Pe măsură ce crește, poți să-i dai și sarcini mai complicate, care să-i întărească și mai mult încrederea în forțele proprii. Nu puțini specialiști recomandă adoptarea unui animal de companie. Un câine, de exemplu, de care cel mic să aibă grijă și căruia să-i ofere, cu ajutorul tău, pe lângă protecția de care are nevoie un animal și dragoste sau timp pentru plimbat în natură. Este o metodă excelentă de a-l face pe cel mic să se relaxeze și să fie mândru că, așa cum el este fericit în grija ta, câinele familiei este fericit și sănătos în grija lui.

Oferă-i șansa să facă alegeri legate de propria persoană

Copiii pot fi consultați cu privire la unele lucruri simple, care îi privesc direct: vrea ouă fierte sau clătite la micul dejun? Oferindu-i șansa să ia decizii simple la o vârstă fragedă, îl pregătești pentru alegerile dificile cu care se va confrunta mai târziu în viață. Iar pe măsură ce crește, implică-l în luarea unor decizii mai complicate: „Unde vrea să meargă în tabăra, în vacanța mare?”, „Ce limbă străină i-ar plăcea să studieze?” sau „Ce cadou vrea să-i cumpere celui mai bun prieten de ziua lui?”. Este important ca cei mici să învețe să aleagă și mai ales să învețe cum să argumenteze alegerile făcute.

Lasă-l să se descurce și singur

Învață să ai răbdare și oferă-i copilului șansa să se descurce singur și să rezolve problemele de care se lovește prin forțe proprii. De exemplu, e mult mai rapid și mai simplu să-l îmbraci tu pentru grădiniță sau școală, însă dacă îi oferi șansa să o facă singur, îi oferi și șansa de a-și dezvolta noi abilități, chiar și de natură estetică. Cu cât va cuceri aceste mici sarcini de viață, cu atât mai mult își va clădi stima de sine și încrederea.

Învață-l că nimeni nu e perfect

Nimeni nu e perfect și nimeni nu așteaptă de la un om să fie perfect. Este cea mai importantă lecție pe care o poți preda copilului tău. Ține minte că modul în care tu reacționezi la greșelile copilului tău oglindește perfect felul în care el va reacționa. Tratând lucrurile cu calm, îl vei învăța să aibă răbdare și să fie indulgent cu propria persoană.

Nu îl lăuda atunci când nu e cazul

Copii sunt maeștrii în detectarea falsității și a complimentelor care nu sunt neapărat sincere. Este important să-l lauzi atunci când merită și fă-o cât poți de des, însă fii specifică. De exemplu, în loc să-i spui: „Ce frumos desenezi. Ești cel mai talentat artist din toată lumea”, îi poți spune: „Îmi place că ai inclus toată familia și ai pus accentul pe detalii. Ai desenat chiar și barba lui tati”.

Nu-l compara cu alți copii

Nu-l compara inutil cu alți copii sau cu frații/surorile lui. Mai ales atunci când îl critici. Este inutil și este departe de a fi o atitudine constructivă. Învață să-i apreciezi unicitatea și abilitățile personale și mai ales caută soluții prin care să i le cultivi. Altfel îi vei distruge și mai mult stima de sine.

Nu-i „da” porecle jignitoare și nu folosi sarcasmul

Niciodată, dar niciodată nu te juca cu sentimentele unui copil inventându-i porecle care să-l jignească sau folosind sarcasmul. Iar atunci când te enervezi învață să nu reacționezi. Cu siguranță vei spune ceva nepotrivit și vei regreta mai apoi. În schimb, găsește modalități prin care să-l faci să înțeleagă că este iubit, chiar dacă într-un moment anume comportamentul lui te-a dezamăgit.

Petrece timp cu copilul tău

Fie că mergeți la masă sau la o plimbare cu bicicleta, este important să aloci timp pentru copilul tău cel puțin o dată pe săptămână. Este oportunitatea perfectă să-și deschidă sufletul în fața ta și ocazia să vă cimentați relația.

Tu ce trucuri ai aplicat atunci când copilul tău a dat semne că are probleme cu stima de sine? Au funcționat?

Back to top button