Punctele negre: de ce apar și cum pot fi combătute
Punctele negre reprezintă una dintre cele mai comune probleme ale tenului și totodată foarte dificil de tratat. Deși nu pun în pericol sănătatea pielii, ele pot arăta destul de inestetic, așa că îți spunem cum poți scăpa de punctele negre fără să cheltui o avere și cum poți preveni reapariția lor.
Punctele negre sunt o adevărată corvoadă pentru orice femeie preocupată de îngrijirea și frumusețea pielii sale. Apar în cele mai evidente zone ale feței, îți ruinează aspectul impecabil mult-dorit al pielii, sunt foarte dificil de îndepărtat, iar odată ce ai respirat ușurată că ai scăpat de ele, reapar ca prin minune. Însă cu remedii eficiente și o rutină corectă, poți scăpa de puncte negre și să previi reapariția lor.
Ce sunt punctele negre?
Punctele negre sunt pori blocați cu acumulări de sebum, impurități și celule moarte. Atunci când acestea ajung la suprafața pielii și iau contact cu aerul, ele oxidează și capătă acea culoare neagră. Zonele cele mai afectate de punctele negre sunt nasul, pomeții, fruntea și bărbia, datorită activității mai intense a glandelor sebacee. În cazuri mai rare te poți confrunta cu ele și pe spate sau piept, de obicei din cauze hormonale.
Cauzele apariției punctelor negre
Punctele negre apar cel mai frecvent la persoanele care au tenul gras din cauza producției crescute de sebum, însă cauzele sunt multiple și pot fi legate de:
- schimbări hormonale (punctele negre sunt mai comune în timpul pubertății, când schimbările hormonale provoacă o producție de sebum crescută, însă ele pot apărea la orice vârstă atunci când activitatea hormonală este mai intensă sau perturbată (în timpul menstruației, al sarcinii sau al administrării de pilule contraceptive);
- folosirea produselor nepotrivite de îngrijire a pielii (produse comedogenice, pe bază de ulei sau nepotrivite cu tipul tău de ten, care pot deregla activitatea glandelor sebacee) sau o rutină deficitară de curățare (impuritățile rămân pe ten și blochează porii);
- transpirația sau umiditatea excesivă;
- anumite probleme de sănătate precum sindromul ovarelor polichistice și sindromul premenstrual;
- stresul.
Tratamentul punctelor negre
Înainte să te gândești la orice tratament pentru a scăpa de punctele negre, primul pas este să menții o rutină riguroasă de curățare a pielii pentru a elimina posibilitatea ca porii să se înfunde cu impurități sau celule moarte și punctele negre să reapară. Demachiază întotdeauna cu atenție tenul, până când dischetele rămân curate, apoi continuă cu un gel sau o spumă de curățare pe care să o clătești cu apă. Reglează apoi pH-ul tenului cu o loțiune tonică, iar apoi poți trece la produsele tratament pentru punctele negre.
Măști pentru punctele negre
Pe piață există o mulțime de măști care promit să combată punctele negre, de la benzi sau plasturi pentru puncte negre până la celebra mască neagră care se dezlipește de pe piele. Dacă alegi varianta măștilor din comerț, caută produse cu o ușoară acțiune exfoliantă, care conțin acid salicilic sau cu ingrediente care purifică pielea precum zinc, argilă sau cărbune activ.
Dacă preferi remediile naturiste, trebuie să știi câteva rețete de măști pentru puncte negre pentru acasă, pe care le poți face cu ingrediente din bucătăria ta.
Mască pentru puncte negre cu bicarbonat: amestecă două lingurițe de bicarbonat de sodiu cu apă minerală și masează blând zona afectată de puncte negre, cu mișcări circulare, cu pasta obținută. Astfel vei elimina celulele moarte și impuritățile acumulate în pori. După 5-10 minute, clătește fața cu apă călduță.
Mască pentru puncte negre cu gelatină: amestecă o lingură de lapte cu una de gelatină pudră într-un recipient, apoi încălzește amestecul la cuptorul cu microunde timp de câteva secunde, până când se topește gelatina. Aplică apoi amestecul pe zona tratată și menține-l 10 minute. Gelatina se lipește de piele fără să provoace probleme și ajută la eliminarea punctelor negre.
Mască pentru puncte negre cu cărbune activ: amestecă o lingură de gelatină cu două linguri de apă și încălzește totul la microunde până se topește gelatina. Adaugă apoi linguriță de pudră de cărbune activ cu jumătate de linguriță de argilă cosmetică și dă totul din nou la cuptorul cu microunde, până când amestecul este omogen și s-a format o pastă groasă. Lasă masca să se răceasca până când este suportabilă, aplic-o pe ten și las-o să se usuce timp de aproximativ 20 de minute. Apoi o poți dezlipi, începând cu zona mandibulei. Masca va îndepărta impuritățile din pori, lăsându-ți tenul perfect curat.
Cum scoți punctele negre
Punctele negre se formează destul de adânc în piele, de aceea pot fi destul de greu de îndepărtat. Nu încerca să îți scoți punctele negre acasă pentru că te poți alege cu răni sau cicatrici. Deși ustensilele de scos puncte negre pot părea ușor de folosit chiar și acasă, cel mai bine este să te lași pe mână unui specialist pentru ca pielea ta să nu aibă de suferit. Apelează la un tratament cosmetic pentru punctele negre realizate de medicul dermatolog sau de o cosmeticiană.
Foto: Pexels