Cauzele infertilității: ce GREȘELI fac femeile! Sfatul medicului

Încerci de mai bine de un an să faci un copil şi nu reuşeşti? Ai cerut opinia mai multor ginecologi, dar nu şi a unui specialist în probleme de fertilitate? Problemele de fertilitate, de cauză feminină sau masculină, sunt în creştere la nivel global. În Europa, în anul 2014, statisticile indică o creştere de până la 9% a numărului de cupluri infertile, faţă de anul precedent. Cauzele sunt foarte variate şi destul de diferite la femei şi bărbaţi.

dr chadiDr. Chadi Muheidli (foto), medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competenţă în proceduri de reproducere umană asistată, a explicat pentru ideisanatoase.ro care sunt cauzele infertilitții.

”Fertilitatea femeilor este pusă cel mai des în pericol de patologia tubară, adică afectarea trompelor uterine, din cauza anexitelor şi a bolilor cu transmitere sexuală, deseori nedescoperite la timp. Motivul este simplu: femeile nu merg la ginecolog. Statisticile arată că mai bine de jumătate dintre românce nu merg deloc sau merg mai rar de 3 ani. Medicii recomandă analize regulate şi un control de rutină o dată pe an. Alte cauze pot fi o rezervă ovariană proastă odată cu înaintarea în vârstă, afecţiunile uterului şi ovarele polichistice, pe care le au o treime dintre femei. La bărbaţi, motivele sunt şi ele multiple. Infertilitatea poate fi determinată de boli infectocontagioase ale copilăriei, fumat, poluare, condiţii de lucru neprielnice, chiar stres, patologii post traumatice şi, uneori, de problemele genetice”, ne-a declarat dr. Chadi Muheidli, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competenţă în proceduri de reproducere umană asistată.

Un cuplu este considerat infertil dacă timp de un an nu a reuşit să conceapă un copil pe cale naurală. În ultimele două decenii, procedurile de reproducere umană asistată au evoluat şi au devenit o soluţie viabilă. Procesul începe cu o investigare completă a partenerilor, pentru depistarea exactă a cauzei infertilităţii. Ulterior, medicul specialist propune o soluţie cu şanse mari de reuşită. Ea poate varia de la o intervenţie la nivelul trompelor, tratament medicamentos, până la o procedură de reproducere umană asistată, cum ar fi inseminarea intrauterină cu lichid seminal de la soţ sau donator, fertilizarea in vitro pentru cuplurile cu normospermie şi ICSI, atunci când există o patologie masculină.

O procedură de fertilizare in vitro costă 1.900 de euro

Costurile pentru aceste proceduri variază de la o clinică la alta. Până la un nou buget, statul decontează 6.200 de lei pentru procedura de fertilizare in vitro. Ceea ce înseamnă că un cuplu mai are nevoie de cel puţin 2.000 de lei pentru a plăti integral procedura, care costă în jur de 1.900 de euro. Medicaţia este suportată tot din fonduri proprii şi variază între 800 şi 1.500 de euro, în funcţie de rezerva ovariană şi de vârsta pacientei. Este singura metodă de recrutare a foliculilor necesari pentru a creşte şansele unei proceduri de fertilizare.

Dr. Chadi Muheidli susţine că ”tehnica folosită duce la o dereglare hormonală minoră, care durează puţin. Este de datoria medicului să explice fenomenul. Totul se întâmplă sub o atentă supraveghere, aşa că majoritatea cuplurilor acceptă aceste tratamente. Mulţi dintre ei ajung la un specialist după ani de încercări, aşa că îşi pun toate speranţele că de data aceasta au făcut alegerea potrivită”.

În România, rata de succes pentru o procedură de fertilizare in vitro a ajuns la 35%, ceea ce înseamnă o rată similară celei din Uniunea Europeană. Pentru o inseminare artificială cu lichid seminal de bună calitate, şansele sunt de 17%. Totuşi, acestea rămân nişte statistici.

”Fiecare situaţie este unică, în felul ei, depinde doar de noi, medicii, în ce măsură putem şi ştim să maximizăm şansele unui cuplu, printr-un diagnostic corect şi indicaţii terapeutice potrivite, dar mai ales prin a privi părinţii ca pe o poveste care merită un final fericit. Tocmai de aceea credem într-o relaţie directă, permanentă şi nemijlocită cu pacienţii noştri, care deseori ne devin prieteni”, susţine dr. Chadi Muheidli.

Șanse de reușită: 1 din 3

Aşadar, în România, una din trei paciente cu probleme de fertilitate obţine o sarcină prin fertilizare in vitro. După fiecare procedură, procentul cumulat de sarcini creşte până la 70-80%. Totuşi, după a cincea încercare, şansele de reuşită se prăbuşesc. Pe lângă patologia existentă, alegerea specialistului face şi ea diferenţa. Reuşita ţine deseori şi de o colaborare strânsă pacient-medic, acesta din urmă fiind responsabil de fiecare decizie, care trebuie să minimalizeze riscurile şi să ofere cât mai multe şanse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button