Cea mai bună prăjitură cu vișine sau cireșe. Gust divin, rețetă rapidă
Deserturile cu fructe sunt unele dintre cele mai mari tentații dulci ale verii. În tarte, pandișpan, plăcinte, în checuri sau ca topping, pentru clătite, fructele sunt un ingredient delicios și versatil, care permite o multitudine de combinații. Cum suntem în luna lui Cireșar, oferta piețelor ne îmbie cu sortimente de cireșe mai acrișoare sau mai dulci, foarte potrivite pentru prăjituri de sezon. Astfel de deserturi se prepară rapid și e nevoie să cunoști doar câteva trucuri ca să obții cea mai bună prăjitură cu vișine sau cireșe.
Noi îți propunem o rețetă simplă de pandișpan pufos, cu parfum discret de vanilie și dulce atât cât să contrasteze în mod plăcut cu prospețimea fructelor. Când musafirii vin „pe nepusă masă”, pregătește rapid această prăjitură. Servește-o cu o cremă Chantilly alături, pentru cei care preferă gusturile mai bogate și onctuoase. Cu siguranță va fi foarte apreciată!
Cum se face cea mai bună prăjitură cu vișine sau cireșe – rețetă pufoasă și rapidă
Rețeta pentru cea mai bună prăjitură cu vișine sau cireșe este mult mai simplă și mai rapidă decât ți-ai imagina. Cel mai migălos lucru pe care-l presupune este să scoți sâmburii fructelor și să le lași să se scurgă bine. După aceea, timpul de preparare este de doar 15, maximum 20 de minute.
Secretul acestei prăjituri constă în mixarea albușurilor cu zahăr până se obține o spumă fermă, ca la bezea. Pentru aceasta, ai nevoie de ouă proaspete, pe care e necesar să le aduci la temperatura camerei. Câteva picături de lămâie ajută la creșterea în volum a albușurilor și stabilizează spuma obținută. Însă, pentru cele mai bune rezultate trebuie să te miști rapid, pentru ca aerul să nu iasă din compoziție și aceasta să se dezumfle. Rețeta de prăjitură cu vișine nu este una complicată, dar pașii trebuie respectați întocmai.
Ingrediente
- 1 kg vișine sau cireșe
- 8 ouă
- 250 g zahăr
- 250 g făină
- 1 praf sare
- 3, 4 picături zeamă de lămâie
- 50 ml ulei
- 1, 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon sau zahăr pudră
Mod de preparare
Dacă vrei să obții cea mai bună prăjitură cu vișine sau cireșe, într-o primă etapă trebuie să pregătești fructele. Este o activitate destul de migăloasă, pentru că acestea trebuie să se scurgă bine, ca să nu coboare la baza prăjiturii în timpul coacerii. Iar dacă pregătești întâi aluatul și apoi te ocupi de fructe, compoziția se va lăsa. Reține că această rețetă nu conține praf de copt, care nu ar face altceva decât să altereze gustul. Însă, va crește foarte frumos datorită aerului încorporat în albușurile bine bătute.
Vișinile sau cireșele se spală, se scot codițele și se extrag sâmburii cu aparatul special. După aceea, se pun într-o sită ca să se scurgă sucul. Între timp, se prepară blatul de pandișpan. Se separă albușurile de gălbenușuri, în boluri separate. Se toarnă zeama de lămâie peste albușuri, apoi se mixează. Când albușurile încep să se întărească, se adaugă treptat și zahărul și se continuă mixarea până ce devin o spumă lucioasă și foarte fermă. Găbenușurile se amestecă cu ulei, ca la maioneză și se adaugă un praf de sare, apoi se încorporează în albușuri. Făina se cerne, apoi se adaugă în compoziție cu o spatulă. Se omogenizează compoziția cu mișcări delicate, de sus în jos, ca să nu se elimine aerul din albușuri. Jumătate din cantitatea de vișine se încorporează în aluat. Între timp, se încinge cuptorul la 180°C. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt, apoi se toarnă aluatul. Vișinile rămase se așază rapid deasupra, apoi prăjitura se bagă la cuptor pentru aproximativ 40 de minute sau până se rumenește frumos deasupra. Când e gata, se lasă să se răcească puțin și se presară cu zahărul vanilat sau zahăr pudră. Se poate consuma și ca atare sau ornată cu cremă Chantilly obținută din smântână pentru frișcă (cu minimum 30% grăsime) bătută cu zahăr și aromatizată cu vanilie.
Trucuri ca să rămână fructele deasupra
Cea mai bună prăjitură cu vișine este nu doar cea cu blat pufos și gust echilibrat dulce-acrișor. Repartizarea uniformă a vișinelor sau cireșelor în toate straturile prăjiturii îi conferă acesteia o savoare aparte. Dacă se duc toate la fundul tăvii rezultatul este un pandișpan cu o bază care se poate arde cu ușurință, pentru că zaharurile din fructe se caramelizează rapid, iar gustul nu e prea plăcut. Există mai multe trucuri pentru ca fructele să rămână deasupra:
- Se tăvălesc prin făină;
- Se dau fprin zahăr;
- Se lasă mai mult timp la scurs;
Fiecare dintre aceste metode influențează într-un fel sau altul rezultatul final. Fructele tăvălite prin făină nu se duc la fund, ci rămân la suprafață, însă îngreunează prăjitura. Fructele date prin zahăr vor conferi acestui desert un gust și mai dulce. Dacă preferi astfel, nu e nicio problemă să suplimentezi cantitatea de zahăr. Însă, cea mai bună prăjitură cu vișine sau cireșe are fructele repartizate uniform. Le poți observa la suprafața ei, dar se vor vedea frumos și în secțiune, când servești porțiile. Nu se vor duce la fundul tăvii dacă ai grijă să bați albușurile foarte bine, astfel încât dacă întorci vasul să nu curgă. Spuma densă, plină de aer va împiedica acest lucru. Amestecă o parte din fructe în compoziție, pentru ca gustul proaspăt să se simtă la fiecare înghițitură și adaugă și deasupra pentru aspect. Rezultatul va fi o prăjitură apetisantă, pufoasă și cu un gust divin – un mod fabulos de a te bucura de fructele-vedetă ale lunii Cireșar!