Cartofii dulci sunt buni și sănătoși. Iată 3 rețete simple
Cartofii dulci trebuie să fie pe lista alimentelor în orice alimentație sănătoasă. Un cartof dulce mediu conține 438% din necesarul zilnic de vitamina A (prin comparație, un cartof alb conține doar 1% din necesarul de vitamina A), 37% din necesarul de vitamina C, calciu, potasiu și fier. Și are doar 105 calorii. În plus, cartoful dulce sursă de fibre (16% din necesarul zilnic). Ai, deci, toate motivele să-l incluzi în dieta ta.
Iată 3 rețete delicioase cu cartofi dulci:
Wedges la cuptor
Ți-e poftă de cartofi prăjiți? Alege varianta cartofilor dulci wedges la cuptor. O variantă mai sănătoasă care îți va satisface pofta și îți va gâdila papilele gustative.
Ingrediente:
3 cartofi dulci mici
2 căței de usturoi pisați și amestecați cu o singurță de ulei de măsline
1/2 linguriță de praf de muștar
1/2 lingurță de sare
Mod de preparare:
Încălziți cuptorul la 180 de grade.
Se curăță cartofii de coajă, se taie pe lungime, în 8 bucăți. Într-un bol se amestecă bine cartofii astfel tăiați și ingredientele.
Se aranjează cartofii într-o tavă și se lasă la copt timp de 30 de minute, având grijă să îi întoarceți la jumătatea timpului. Se servesc imediat.
Wedges picanți
Cartofii trebuie copți la temperatură mare, pentru a deveni crocanți, caramelizați la exterior și pufoși în interior. Atenție: nu trebuie prăjiți!
Ingrediente:
6 cartofi dulci medii
1 lingură de ulei de măsline
2 lingurițe de zahăr
1/2 linguriță de sare
1/4 linguriță de piper roșu
1/8 linguriță de piper negru
Mod de preparare:
Încălziți cuptorul la 200 de grade.
Se curăță cartofii și se taie în bucăți potrivite. Se amestecă în bol bucățile de cartofi cu ingredintele, apoi se aranjează în tavă, pe un singur strat. Se lasă la cuptor timp de 10 minute la 200 de grade, după care se întorc și se lasă încă 10 minute, până când capătă o culoare maronie.
Cartofi dulci la grătar
O garnitură perfectă pentru diferse mâncăruri.
2 cartofi dulci medii
2 lingurințe de ulei de măsline
1/2 linguriță de paprika
1/4 linguriță de piper negru
1/4 linguriță de sare
Încălziți grătarul la temperatură medie (în cazul în care utilizați un grătar electric). Se curăță cartofii, se spală și se șterg. Se taie pe lungime, în 8 bucăți, după care se amestecă împreună cu ingredientele, apoi se pun pe grătar.