3 rețete de guacamole pentru dietă
Când decidem să urmăm o dietă de slăbit, într-o primă etapă hotărârea e susținută cu entuziasm. În general, aceasta se menține până în momentul când acul cântarului pare înțepenit și refuză să mai coboare. Și, odată ce intervine frustrarea că ne înfometăm fără rezultat, decizia de renunțare la cura de slăbire e foarte aproape. Soluția pentru aceste situații este să introducem în dietă preparate gustoase și cu rețete simple ca, spre exemplu, guacamole.
Acest preparat specific bucătăriei mexicane este delicios, hrănitor și foarte versatil. Rețeta tradițională cu avocado, un strop de usturoi și lămâie poate fi reinterpretată potrivit imaginației fiecăruia. Trebuie doar să te gândești la ingredientele care-ți plac și la modul cum s-ar potrivi cu textura cremoasă a pulpei de avocado. Îți propunem să descoperi uimitoarele beneficii pentru sănătate ale acestui fruct și 3 rețete cu acest ingredient-vedetă, perfecte pentru starea ta de bine, dar și pentru siluetă.
Guacamole, un deliciu culinar din avocado
Avocado este fructul arborelui Persea americana, originar din Mexic. Are o formă asemănătoare unei pere sau sferică, coajă verde închis, dură, necomestibilă și pulpă cu o consistență untoasă. De altfel, avocado este denumit și „unt vegetal”. Dar, spre deosebire de untul de origine animală, conține o cantitate infimă de grăsimi saturate, dăunătoare sănătății și este bogat în Omega 3.
Avocado are o singură sămânță perfect sferică, de dimensiuni mari. Aceasta se extrage foarte simplu: după ce tai fructul în jumătate, înfige lama cuțitului în sâmbure și va ieși ușor.
Despre avocado s-a spus că este fructul minune și cel mai nutritiv aliment. Este preferatul nutriționiștilor, care recomandă insistent consumarea lui sub toate formele – în salate, guacamole, sandvișuri – datorită beneficiilor extraordinare aduse sănătății.
Avocado este bogat în fibre care sprijină sănătatea sistemului digestiv, este un antioxidant puternic, prevenind mai multe tipuri de cancer și totodată o sursă bogată de vitamina tinereții – E. Conține grăsimi sănătoase, scade colesterolul „rău”, reglează nivelul glicemiei și ne menține ochii sănătoși. Se recomandă ca femeile să includă avocado în dietă, fie că vor să slăbească sau nu, pentru capacitatea sa de prevenire a osteoporozei. De asemenea, persoanele care vor să-și îmbunătățească starea de spirit e bine să consume preparate care includ acest ingredient, util în combaterea depresiei.
Guacamole, celebrul sos din avocado, rețetă veche de pe vremea aztecilor îți aduce în farfurie nu doar savoarea unui gust special, ci și peste 20 de vitamine, minerale, fibre naturale și grăsimi sănătoase, așadar e ideal pentru o alimentație sănătoasă.
În limba spaniolă, guacamole înseamnă „sos de avocado”, preparat din pulpa fructului, apă, lime și mirodenii. Există în bucătăria mexicană și rețete preparate cu roșii, însă acestea sunt considerate salsa.
Cu o istorie de milenii, sosul de avocado a devenit astăzi popular în toată lumea, iar rețeta tradițională a fost reinterpretată potrivit gustului fiecăruia. Din această situație nu avem decât de câștigat, pentru că beneficiile acestui dar al naturii rămân aceleași, indiferent cum l-am consuma.
De ce să consumi guacamole în dietă
Guacamole este una dintre soluțiile cele mai eficiente pentru frustrările din cura de slăbire. Este părerea nutriționiștilor, care spun despre ingredientul principal din guacamole – fructul de avocado – că ne ajută să slăbim și, în același timp, să ne păstrăm sănătatea și energia la cote optime.
Avocado conține 75% grăsimi sănătoase, care nu îngrașă, accelerează metabolismul, reglează tranzitul și conferă senzația de sațietate. Specialiștii sunt de părere că diminuează grăsimea din zona abdominală și astfel slăbim sănătos. Cu doar 118 calorii la 100 de grame, fructul-minune te ajută să te bucuri de rețete delicioase fără grija că se vor depune în jurul taliei. Însă, avocado trebuie să fie copt ca să te bucuri de preparate delicioase. Dacă e prea tare, lasă-l la copt două, trei zile, iar apoi încearcă una dintre rețetele de mai jos.
Rețetă de guacamole cu iaurt grecesc
Între iaurtul grecesc și fructul de avocado este o potrivire perfectă! Gustul puțin acrișor al iaurtului echilibrează onctuozitatea pulpei de avocado. Rezultatul final este o salată cu textură cremoasă și puțin crocantă datorită cepei, ușor picantă, cu gust savuros de proaspăt. Iar partea cea mai bună e să dai jos kilograme cu un preparat delicios!
Ingrediente
- 2 avocado
- 100 g iaurt grecesc
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 1, 2 căței usturoi zdrobiți
- 1 ceapă roșie mică tocată fin
- ½ legătură pătrunjel tocat
- sare
Mod de preparare
Fructele de avocado se taie în jumătate și, cu ajutorul unui cuțit, se extrage sâmburele. Se scoate pulpa cu o linguriță și se pune într-un bol. Zdrobește apoi miezul fructului de avocado cu furculița și adaugă zeama de lămâie, ca să nu oxideze. Încorporează iaurtul grecesc și mixează compoziția. Pune usturoiul zdrobit, ceapa și pătrunjelul și asezonează cu sare și, dacă dorești, cu piper. Servește guacamole pe felii de pâine prăjită sau – dacă ții la siluetă – pe crackers integrali.
Rețetă de guacamole cu brânză cremoasă și ceapă verde
Guacamole cu brânză și ceapă verde este o rețetă care aduce primăvara în farfurie. Este un deliciu culinar în dietă, când îți dorești ceva gustos, care să alunge senzația de foame și să nu te îngrașe. Poți să folosești această rețetă și ca pe un aperitiv, când vin musafirii. E gata în câteva minute și nimeni nu-și va da seama că e un preparat hipocaloric.
Ingrediente
- 1 avocado copt
- 1 cutie cremă de brânză light
- 1 cățel usturoi
- 2 fire ceapă verde
- 1 linguriță zeamă de lămâie
- sare după gust
Mod de preparare
Avocado se taie in jumătate și se extrage sâmburele. Pulpa se scoate cu o linguriță, apoi se pune într-un castron și se zdrobește. Se poate folosi o furculiță sau blenderul vertical. Înainte de mixare se adaugă zeama de lămâie pentru prevenirea oxidării. Se încorporează apoi crema de brânză, usturoiul pisat, ceapa verde tocată fin și se potrivește de sare. Se servește pe felii de pâine prăjită, focaccia sau crackers.
Rețetă de guacamole cu pastă de susan și mentă
Ai poftă de ceva bun, cu gust de preparat oriental, sănătos și să nu îngrașe? Rețeta de guacamole cu pastă de susan și mentă este o variantă care întrunește toate aceste calități. Pasta de susan – tahina – este foarte bogată în calciu și grăsimi sănătoase, care inhibă senzația de foame. Se combină foarte bine cu avocado, iar menta conferă sosului o prospețime suplimentară.
Ingrediente
- 1 avocado copt
- 1 linguriță pastă de susan
- 1 vârf linguriță mentă uscată sau 2, 3 frunze proaspătă
- 2 linguri zeamă de lămâie
- 2 linguri ulei de măsline (opțional)
- sare după gust
Mod de preparare
Taie avocado în jumătate, extrage sâmburele și scoate pulpa cu ajutorul unei lingurițe. Într-un castron zdrobește pulpa de avocado, adaugă zeama de lămâie, apoi pasta de susan și uleiul și mixează până devine o pastă fină. Presară menta uscată sau cea proaspătă tăiată fin, potrivește de sare și servește pasta pe felii de pâine prăjită, eventual cu rondele de măsline.