Drob de miel pentru Paște: 3 rețete de drob pentru toate gusturile
Drobul de miel este un preparat culinar tradițional românesc foarte popular pe mesele românilor în ziua de Paște. Însă dacă vrei să încerci și altceva decât rețeta clasică sau vrei să îți surprinzi musafirii, îți împărtășim trei rețete de drob reinterpretate, dar la fel de gustoase.
Drobul este cu siguranță unul dintre cele mai populare preparate pascale din carne de miel. Este apreciat de multă lume pentru că este un aperitiv ușor de realizat, dar extrem de gustos. Ingredientele principale ale rețetei de drob sunt organele de miel (ficat, plămâni, inimă şi rinichi), verdeţuri din belșug (ceapă verde, usturoi, mărar, pătrunjel) și ouăle, crude şi fierte, totul învelit în prapurul de miel. Măruntaiele fierte (sau călite) şi tocate sunt amestecate cu celelalte ingrediente şi condimente (sare, piper).
Dacă îți dorești să diversifici puțin rețeta de drob de miel, avem pentru tine cinci rețete care vor da pe spate chiar și cei mai pretențioși meseni. Adăugând tot felul de ingrediente, vei obține o variantă mult mai aromată a drobului, reușind poate să îi convingi și pe cei care nu agreează carnea de miel să îl încerce.
Drob de miel, rețeta tradițională
Ingrediente drob de miel tradițional
- organe de la un miel (ficat, plămâni, rinichi, splină, inimă)
- căpăţâna de miel
- 2 legături de ceapă verde
- 2 legături de usturoi verde
- 2 legături de mărar proaspăt (sau alte verdețuri pe care le preferi)
- sare, piper
- 3 ouă crude
- 5-6 ouă fierte
- prapure
Cum se face drobul de miel tradițional:
Pentru a nu obține acel drob sec și înecăcios, secretul este să călești ingredientele, în loc să le fierbi. Ceapa și usturoiul se taie rondele și se pun într-o tigaie la călit, cu puțin ulei. După ce le-ai înăbușit timp de câteva minute, adaugă și măruntaiele în ordine: inima, plămânii și splina, apoi rinichii și ficatul, care se gătesc mult mai repede. Lasă totul pe foc încă 10-15 minute, până când totul este moale și fraged, însă nu uscat. Apoi asezonează cu sare și piper și toacă totul mărunt, cu cuțitul sau la mașina de tocat, în funcție de preferință. Adaugă ouăle crude și verdeața tocată mărunt, amestecă totul bine până obții o pastă omogenă. Așează prapurul într-o tavă de cozonac, distribuie jumătate din amestec în tavă, după care așează pe lungime ouăle fierte. Completează și cu cealaltă jumătate de amestec și trage deasupra marginile prapurului pentru a acoperi complet drobul. Dă tava la cuptor timp de 45-50 de minute la 180 de grade.
Drob de miel în foietaj
Ingrediente drob de miel în foietaj
- 1 pachet de aluat de foietaj
- organele de la 1 miel,
- 2 morcovi
- 1 păstârnac
- 1 gogoşar murat
- 2 ouă fierte
- 4 ouă crude
- 2 legături de ceapă verde
- verdețuri (pătrunjel verde, mărar, leuștean)
- sare, piper
Mod de preparare drob de miel în foietaj
Înainte să te apuci de gătit, scoate aluatul din congelator cu câteva ore înainte pentru a se dezgheța la temperatura camerei sau în frigider. Pune organele în apă rece și fierbe-le timp de 30 de minute de când apa dă în clocot. Procedează la fel și cu legumele. După ce au fiert, lasă-le să se răcească, apoi taie totul mărunt. Amestecă organele și legumele cu ouăle bătute, sare și piper după gust. Întinde aluatul pe masa de lucru, presară puțină făină pe el și mută-l într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină, lăsând marginile să atârne peste pereții tăvii. Pune jumătate din compoziția de drob, așează ouăle fierte pe lungime, apoi completează cu restul de compoziție. Acoperă suprafața drobului cu marginile de aluat, înțeapă din loc în loc cu o furculiță, apoi unge aluatul cu ou. Bagă tava în cuptorul preîncălzit la 170-180°C timp de 40-45 de minute.
Drob de miel cu ciuperci
Ingrediente drob de miel cu ciuperci:
- 500 gr maruntaie de miel
- 300 gr ciuperci din conserva
- 9 ouă
- 2 cepe albe
- 1 legătură de ceapă verde
- 3 fire de usturoi verde
- 2 legături de mărar verde
- prapur
- sare, piper
Mod de preparare drob de miel cu ciuperci:
Călește ceapa verde cu puțin ulei până se înmoaie. Adaugă peste ea carnea de miel tăiată cubulețe și las-o până se frăgezește puțin, apoi asezoneaz-o cu sare și piper după gust. Separat, călește ceapa rămasă împreună cu ciupercile, iar după ce s-au înmuiat adaugă sare și piper după gust și mărarul tocat mărunt. Mixează carnea de miel împreună cu ciupercile până obții o pastă. După ce ai tapetat tava cu prapurul, așează jumătate din compoziție în formă, apoi adaugă ouăle fierte și completează cu jumătatea de amestec rămasă. Acoperă compoziția cu prapurul și dă totul la cuptor timp de 30 de minute.
Foto: exquis.ro