Cum se face mămăliga. Cea mai simplă rețetă
Mămăliga este un preparat tradițional românesc, devenind delicatesă sau curiozitate pentru străini. Pe cât de ”originală”, pe atât de benefică este pentru sănătate. Mămăliga conține fibre, acizi grași nesaturați, vitamina E, vitamina K, fosfor, magneziu și zinc și… nu îngrașă. Așadar este gustoasă și sănătoasă, însă poate pune probleme la preparare. Nu de alta, dar se știe că mămăliga nu trebuie să aibă cocoloașe și trebuie să fie bine fiartă.
Iată o rețetă de mămăligă foarte ușor de făcut și care nu necesită prea multe ingrediente. În plus, îți împărtășim și câteva trucuri.
Citește și: Mămăligă cu brânză la cuptor. Rețetă rapidă
Rețetă de mămăligă
Ingrediente:
1 litru de apă
300 – 400 grame de mălai grișat (din comerț)
1 linguriță de sare
Mod de preparare:
Se pune la fiert apa cu sare. Când începe să dea în clocot se adaugă mălaiul în ploaie, amestecând continuu timp de 5 minute, pentru a evita cocoloașele. Când mămăliga începe să se umfle, reglați flacăra aragazului la minim.
Se lasă să fiarbă timp de 15 minute sau până când începe să se desprindă de pereţii vasului şi devine mai închegată. Amestecați și dacă simțiți că este prea moale, mai lăsați-o la foc mic încă 5 minute.
La final, mămăliga se răstoarnă cu o mișcare rapidă, pe o farfurie întinsă (dacă pe fundul vasului rămâne doar o pojghiță subțire înseamnă că ți-a ieșit bine).
Trucuri pentru o mămăligă bună
Folosește un ceaun sau o oală cu fundul mai gros.
Folosește un tel pentru a amesteca în primele 5 minute. La final, poți utiliza o lingură de lemn cu coadă lungă.
Când lași mămăliga la foc mic acoperă parțial vasul cu un capac (poate sări, chiar dacă fierbe la foc mic).
În cazul mălaiului procurat de la țară timpul de fierbere este mai mare, peste 30 de minute.
Mămăliga este sănătoasă și nu îngrașă
Datorită lipsei glutenului, mămăliga poate fi consumată fără grijă în curele de slăbire. De asemenea, celebrul preparat este bogat în fibre, acizi grași nesaturați, vitamina E, vitamina K, fosfor, magneziu și zinc. În plus, mămăliga protejează stomacul, detoxifică ficatul, dezvoltă musculatura, reduce colesterolul, este utilă în bronșite și răceli și în prevenirea cancerului la plămâni datorită conținutului mare de beta-cryptoxanthin. De asemenea, endocrinologii spun că un consum zilnic de mamaligă scade cu 60% riscul de boli psihice generate de disfuncții tiroidiene și reglează concentrația de glucoză din sânge.