Mămăligă cu brânză la cuptor. Rețetă rapidă
Mămăliga este un preparat delicios, nu numai alături de sărmăluțe sau pește, ci și ca fel de mâncare principal. Ideisanatoase.ro îți dă cea mai bună, mai simplă și mai rapidă rețetă de mămăligă cu brânză la cuptor.
Mămăliga cu brânză la cuptor iese delicioasă și poate fi preparată fie pentru prânz, fie pentru cină, și se servește caldă. Deși ingredientul principal este brânza, mămăliga cu brânză la cuptor mai are nevoie și de alte câteva ingrediente, ca să iasă foarte bună.
Rețetă de mămăligă cu brânză la cuptor
Ingrediente:
- 400 g mălai
- 1 l de apă
- 1 linguriță de sare
- 200 gr de brânză de burduf sau de telemea
- 100 gr unt
- 2 ouă
- 2 linguri de lapte
- o lingură de parmezan ras
Mod de preparare
Pentru o mămăligă cu brânză la cuptor reușită, se recomandă o mămăligă mai moale, preparată astfel: se pune la fiert apa cu sare. Când începe să dea în clocot se adaugă mălaiul în ploaie, amestecând continuu timp de 5 minute, pentru a evita cocoloașele. Când mămăliga începe să se umfle, reglați flacăra aragazului la minim.
Se lasă să fiarbă timp de 15 minute sau până când începe să se desprindă de pereţii vasului şi devine mai închegată. Amestecați și dacă simțiți că este prea moale, mai lăsați-o la foc mic încă 5 minute.
Citește și: Cum se face mămăliga. Cea mai simplă rețetă
Se unge cu unt un vas rezistent la temperaturi înalte. Se pune un strat subțire de mămăligă, apăsând ușor cu lingură, până se acoperă fundul vasului. Se adaugă un strat de brânză, unul de unt și încă unul de mămăligă, după care din nou brânză și unt.
Ultimul strat al preparatului trebuie să fie de mămăligă.
Se bat ouăle ca pentru omletă și se adaugă deasupra, iar la final se pune un strat de parmezan dat pe răzătoare. Se dă la cuptor și se lasă până când mămăliga cu brânză se rumenește deasupra.
Se servește caldă.
Mămăliga are mai puține calorii decât pâinea
Mămăliga este un aliment cu puține calorii și este recomandată de nutriționiști ca variantă a pâinii și este chiar inclusă în diverse diete de slăbit. Astfel, potrivit specialiștilor, 100 de grame de mămăligă conține doar 70 – 100 de calorii, în timp ce pâinea poate avea un număr dublu de calorii.
De asemenea, tradiționalul preparat este bogat în fibre, acizi grași nesaturați, vitamina E, vitamina K, fosfor, magneziu și zinc protejează stomacul, detoxifică ficatul, dezvoltă musculatura, reduce colesterolul, este utilă în bronșite și răceli și în prevenirea cancerului la plămâni datorită conținutului mare de beta-cryptoxanthin.