Este sănătos laptele vegetal? Ce nu ți-au spus medicii până acum

În ultima perioadă, tot mai multe persoane au început să înlocuiască laptele de origine animală cu cel vegetal. Acesta din urmă este preferat mai ales de cei care au o intoleranță la lactoză. Totuși, cât este de sănătos laptele vegetal obținut fie din migdale, soia sau nucă de cocos?

Laptele vegetal este slab în grăsimi şi are un nivel ridicat de vitamine din grupa B. În plus, este bine să știi că laptele vegetal este mult mai uşor de digerat decât laptele de vacă şi poate fi inclus în numeroase reţete culinare sau diete și poate înlocui laptele de vacă, pe care îl pui în cafea.

Laptele de soia are aceleași protenie ca și laptele de vacă, însă are considerabil mai puțin calciu. De exemplu, un pahar de 200 de ml de lapte de vacă natural conține aproximativ 8 grame de proteine și aproape o treime din cantitatea de calciu recomandată zilnic.

Tipuri de lapte vegetal

Există mai multe tipuri de lapte vegetal. Există pe piață lapte de migdale, bogat în calciu și vitamina D, lapte de cocos bogat în vitaminele C, E, B1, B3, B5, B6, laptele de caju, care ajută la prevenirea pietrelor de la bilă și la menținerea sănătății sistemului nervos, laptele de cânepă care conține acizii grași omega-3 și omega-6, laptele de susan care conține zinc, magneziu și cupru.

Cât de sănătos este laptele vegetal pentru oase și dinți

Laptele vegetal conține nutrienți esențiali de pe urma cărora sănătatea oamenilor are de câștigat. Calciul contribuie la dezvoltarea oaselor, a dinților și la menținerea în limite normale a valorilor densității osoase, scrie dentistul Dr. Leahu pe blogul lui. Proteinele reprezintă o sursă de energie și ajută la repararea țesutului muscular, iar potasiul păstrează tensiunea arterială în limitele normale.

Care este cel mai sănătos lapte vegetal

Laptele de migdale se numără în toate topurile nutriționiștilor ca fiind printre cele mai sănătoase alimente vegetale. Acesta are un gust bun si un conținut mult mai sărac în calorii și colesterol. Totodată, laptele de migdale este recunoscut ca fiind bogat în calciu și vitamina D și deosebit de benefic în combaterea anemiei, meținerea sănătății arteriale și cardiovasculare. Poți prepara chiar tu acasă, fără prea mult efort, mai multe tipuri de lapte vegetal: din orez, migdale sau din soia, cu ajutorul unor rețete rapide, conform academia.edu.

Cea mai simplă rețetă de lapte vegetal făcut acasă

Laptele de nuci are o rețetă simplă și se poate prepara acasă de către orice gospodină.

Ingrediente pentru 1 litru de lapte vegetal:

  • 100 de grame de nuci românești
  • 1 litru apă
  • puțină miere

Ustensile necesare:

  • blender
  • săculeț de strecurat / sită / tifon

Cum se prepară laptele vegetal

Lasă nucile la înmuiat peste noapte. Odată ce ai nucile hidratate este simplu: le introduci în blender, adaugă apa și mierea. Blenduiește până când se mărunțesc bine. La final, strecoară laptele de pulpă. Poți face asta cu ajutorul unui tifon, cu o strecurătoare de ceai.

Back to top button