5 idei de mâncăruri de post rapide și gustoase
Postul oferă organismului posibilitatea refacerii și detoxifierii, ne umple de energie și ne conferă claritate mentală. La început de primăvară sau ori de câte ori simțim nevoia să facem o cură de vitaminizare, apelăm la rețete pe bază de vegetale. Ideisanatoase.ro îți oferă câteva idei de mâncăruri de post care sunt și foarte gustoase.
Trendul alimentației vegetariene este anul acesta mai puternic decât oricând, iar producătorii de alimente se întrec în a scoate pe piață sortimente de ingrediente care să facă postul mai ușor. Sunt nenumărate idei de mâncare de post rapidă, rețete clasice sau inovatoare, care să răsfețe papilele gustative și să umple organismul de energie. În plus, postul te poate ajuta să și slăbești sănătos. Să descoperim 5 dintre ele!
Sarmale de post
Dacă ai chef de o mâncare gustoasă și consistentă în post, sarmalele sunt varianta perfectă. Se pot prepara cu frunze de varză murată sau varză dulce fiartă în borș. Iar dacă dorești o variantă mai „primăvăratică”, înlocuiește varza cu foi de viță sau ștevie. Sărmăluțele în foi de ștevie sunt absolut delicioase – orez cu textură catifelată învelit în frunze cu gust acrișor. Merită încercate!
Ingrediente
- 200 g orez
- 6 – 8 legături ștevie
- 2 cepe
- 250 g ciuperci
- 1 morcov
- 1 felie țelină
- 1 legătură mărar
- 1 – 2 crenguțe cimbru
- 1 frunză dafin
- 50 ml ulei
- 200 ml suc de roșii
- sare
- piper
Mod de preparare
Pasul 1: Toacă mărunt ceapa, morcovul și țelina și pune-le la călit în uleiul încins. Nu le lăsa totuși să se prăjească, dacă ții la sănătatea stomacului, ci înăbușă-le, turnând câte puțină apă caldă. Ciupercile spălate și tăiate mărunt călește-le într-o altă tigaie, până se evaporă tot sucul.
Pasul 2: Pune pe foc o oală cu apă și un sfert de linguriță cu sare. Când începe să fiarbă, pune la opărit frunzele de ștevie bine spălate. Lasă-le la fiert doar două, trei minute. Dacă le fierbi mai mult, devin greu de mânuit. Când sunt gata, dă-le la răcit.
Pasul 3: Adaugă orezul în cratița cu ceapa, morcovul și țelina și călește-l două minute, amestecând să nu se lipească. Pune și ciupercile în compoziția de sarmale, asezonează cu sare și piper și toarnă jumătate din sucul de roșii. Pentru un plus de gust, adaugă acum mărarul tăiat mărunt și cimbrul sau, dacă nu-ți place aroma, înlocuiește-l cu oregano. Lasă umplutura pentru sarmale pe foc până când e fiert orezul.
Pasul 4: Cu o linguriță, pune compoziție de sarmale pe fiecare frunză de ștevie și ruleaz-o. Pe fundul unui vas pentru cuptor așază câteva frunze de ștevie, apoi rândurile de sarmale. Acoperă cu alte frunze de ștevie, toarnă restul de suc de roșii și completează cu apă dacă mai e nevoie. Lasă la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 45 minute, apoi servește-le cu mămăligă alături. Sunt la fel de bune și reci și calde.
Truc: Dacă vrei ca sarmalele să fie mai sățioase și să aibă gust de carne, adaugă în compoziție 50 g de semințe măcinate de floarea-soarelui.
Iahnie de fasole
O altă rețetă de mâncare de post consistentă este iahnia de fasole. Este gustoasă și foarte sănătoasă, iar nutriționiștii sunt de părere că ar fi bine să o consumăm măcar o dată pe săptămână. Este plină de fibre și o sursă bună de proteină vegetală, atât de necesară în post. Iată cum obții un gust ca de „fasole la cazan”.
Ingrediente
- 500 g fasole
- 2 cepe
- 50 ml ulei
- 150 ml suc de roșii
- boia
- cimbru
- 1 foaie dafin
Mod de preparare
Pasul 1: Fasolea se alege și se spală, apoi se pune la înmuiat peste noapte. Aceasta o va ajuta să fiarbă mai repede.
Pasul 2: Se pune la fiert o oală cu apă. Când apa a dat în clocot se toarnă peste fasole și se lasă pe foc aproximativ 5 minute. După aceea, se strecoară fasolea și se aruncă prima apă în care a fiert. Se repetă operațiunea încă o dată. Apoi se pune fasolea la fiert în apă caldă, cu un sfert de linguriță de sare și se lasă pe foc aproximativ 30 – 40 minute sau până când boabele sunt moi, fără a fi zdrobite.
Pasul 3: Într-o tigaie, se toarnă uleiul și când este încins, se pune ceapa tăiată mărunt. Se lasă ceapa la călit, apoi se adaugă sucul de roșii și se lasă pe foc până mai scade – aproximativ 10 minute. Se adaugă și boiaua.
Truc: Dacă vrei să obții o iahnie cu un gust mai deosebit, folosește boia afumată. Nimeni nu va ghici că ai preparat o fasole fără carne.
Pasul 4: Răstoarnă ceapa călită peste fasolea fieartă, adaugă cimbrul și foaia de dafin și lasă pe foc să mai dea într-un clocot, două. Servește-o cu salată de ceapă roșie sau cu muraturi.
Maioneză de post
Când nu mai ai idei de mâncare de post rapidă, poate ar fi bine să prepari o maioneză vegetală. Odată ce o ai în frigider ți se deschide posibilitatea realizării unei varietăți de rețete culinare. Poți să gătești o salată a la russe sau una orientală, un sandviș cu șnițel din soia, maioneză și murături, salată Caesar cu brânză tofu și sos de maioneză sau pur și simplu să o mănânci ca atare pe o felie de pâine prăjită, aromatizată cu un cățel de usturoi.
Ingrediente
- 1 avocado
- ½ linguriță muștar
- 50 ml ulei de foarea-soarelui
- ½ lămâie
- ¼ linguriță sare sau după gust
Mod de preparare
Pasul 1: Fructul de avocado se taie în două și, cu ajutorul cuțitului, se extrage sâmburele. Se scoate pulpa cu o linguriță și se pune în bolul de mixat. Peste avocado se adaugă zeama de lămâie, ca să nu se oxideze, apoi muștarul și sarea.
Truc: Fructul de avocado trebuie să fie bine copt ca să poți prepara această rețetă.
Pasul 2: Uleiul se toarnă în fir subțire, când începi să mixezi cu blenderul vertical. Când se încorporează o cantitate, adaugi încă puțin și mixezi până la omogenizare. Maioneza de avocado are consistența unei maioneze obișnuite.
Chiftele de post
Chiftelele de post sunt o altă variantă de meniu când nu mai știi ce să gătești rapid. Îți aduc beneficiile nutritive multiple – mai ales dacă le prepari la cuptor. Nutriționiștii pun accent pe diversitatea alimentelor care trebuie incluse în mesele de peste zi. Iar chiftele de post conțin cel puțin șase, șapte legume și ierburi aromate, o bogăție de minerale și vitamine.
Ingrediente
- 2 dovlecei
- 2 cartofi medii
- 2 morcovi
- ½ țelină mică
- 1 ceapă
- 3 linguri pesmet
- 1 legătură pătrunjel
- 2 – 3 fire cimbru proaspăt sau ½ linguriță uscat
- 100 ml ulei
- 6 căței usturoi
- sare, piper, după gust
- 2 – 3 linguri făină sau pesmet Panko (opțional)
Mod de preparare
Pasul 1: Pregătește legumele pentru compoziție. Curăță dovleceii, ceapa, cartofii, morcovii și țelina.
Pasul 2: Se călește ceapa tăiată mărunt împreună cu țelina și morcovul. Cartofii se pun la fiert.
Pasul 3: Într-un bol încăpător, se pun legumele călite și peste ele se adaugă cartofii fierți și zdrobiți cu furculița. Dovleceii se dau pe răzătoarea mică, apoi se scurg în pumni de apă și se adaugă peste restul legumelor. Se asezonează cu sare, piper, cimbru și pătrunjelul tăiat mărunt. Se pune usturoiul zdrobit și pesmetul, apoi se amestecă bine.
Chiftele de legume se pot prepara în două variante. Se formează rotocoale de dimensiuni egale, apoi se așază pe hârtie de copt, se stropesc cu ulei și se coc în cuptorul preîncălzit la 180°C, până se rumenesc. Pot fi însă prăjite și în tigaie, deși prima variantă este mai sănătoasă. Dacă le dorești prăjite în ulei, trece fiecare chiftea printr-un praf de făină sau prin pesmet Panko. Durează doar două, trei minute să se rumenească, așa încât ai grijă să nu le arzi. Le poți servi cu salată verde și piure de post preparat cu lapte de cocos.
Clătite de post
Dar când ai chef de ceva dulce, care să fie și de post să se prepare rapid? Cea mai la-ndemână este rețeta de clătite. Prepară-le cu lapte vegetal de care îți place, dar adaugă în compoziție și apă minerală, care le va face mai pufoase. Folosește esența de vanilie doar dacă dorești să le servești ca desert. Clătitele preparate ca-n rețeta de mai jos, pot fi folosite și pe post de foi de lasagna. Le umpli cu spanac și brânză tofu, iar deasupra rupi câteva bucățele de cașcaval vegetal cu aromă de mozzarella.
Ingrediente
- 200 g făină
- 150 ml apă minerală
- 150 ml lapte de ovăz
- 30 ml ulei
- 1 praf sare
- esență de vanilie (opțional)
Mod de preparare
Pasul 1: Pune toate ingredientele într-un bol, mai puțin apa minerală. Omogenizează compoziția cu ajutorul unui tel și toarnă apa minerală puțin câte puțin.
Pasul 2: Încinge o tigaie antiaderentă, apoi toarnă câte un polonic de compoziție de clătite. Rumenește-le și pe o parte și pe cealaltă.
Pasul 3: Dacă le servești la desert, umple clătitele cu dulceață, gem, miere cu nucă, pastă de castane, Nutella vegetală sau orice altceva dorești. Le poți orna cu frișcă, pentru că există și variante de post.
Sunt nenumărate idei de mâncare de post rapidă, gustoasă și sănătoasă. Te mai poți inspira pentru rețete de supă de roșii sau de orez de post. Dar, așa cum pofta vine mâncând, ideile ne vin gătind. Îndrăznește să experimentezi în bucătărie, să combini ingrediente și arome și poți fi adesea surprins de rezultat!