Dulceață de cireșe amare. Rețetă simplă și gustoasă
Cireșele sunt, fără îndoială fructele primăverii și ale verii. Începând de la gustoasele cireșe de mai, până la fructele pline de dulceață savuroasă ale lunii iunie, cireșele sunt consumate în diverse forme. Dulceața de cireșe amare este una dintre ele și pe lângă aroma deosebită, reprezintă și o sursă excelentă de vitamine și antioxidanți. Iată o rețetă simplă pe care o poți prepara de îndată ce aceste fructe vor apărea pe piață.
Cireșele amare sunt, de fapt, cireșele negre, din familia Rosaceae și au o varietate de moduri în care pot fi consumate. Fie crude, în compot, sub formă de dulceață, în compoziția unor prăjituri, tarte sau chiar sub forma unor siropuri, cireșele sunt vedetele anotimpului cald. Chiar și codițele de cireșe pot fi folosite pentru a prepara un ceai care combate infecțiile urinare.
Ideisanatoase.ro ți-a pregătit o rețetă de dulceață de cireșe amare ușor de urmat și de preparat.
Rețetă de dulceață de cireșe amare
Dacă vrei să prepari o dulceață de cireșe nu trebuie să faci cantități mari. Poți repeta de mai multe ori de-a lungul sezonului și astfel, vei reduce și efortul și te vei bucura de gustul proaspăt de fiecare dată.
Ingrediente
- 1 kg de cireșe amare
- 1 kg de zahăr (tos sau pudră)
- 1 baton de vanilie
- zeama de la o jumătate de lămâie
Mod de preparare
Pasul 1. Spală cireșele și scoate sâmburii având grijă ca fructul să rămână întreg.
Pasul 2. Așază într-o oală un rând de cireșe și unul de zahăr și continuă să alternezi până când termini fructele. Pune recipientul la foc mic, pentru ca zahărul să se topească în zeama lăsată de fructe.
Truc: Din când în când mișcă oala, pentru ca frunctele să nu se prindă de fund.
Pasul 3: Se dă la foc iute, amestecând din când în când cu o lingură și se ia spuma.
Pasul 4: Când începe să se lege, se îndepărtează timp de 10 minute de pe foc, după care se se adaugă vanilia și zeama de lămâie.
Pasul 5: Se pune din nou pe foc, până când zeama este bine legată.
Truc: Exact ca în cazul rețetei de nuci verzi, poți testa ușor dacă siropul este legat. Adaugă câteva picături de zeamă pe o farfurie. Dacă picăturile rămân în aceeași formă, atunci dulceața este gata. Dacă se împrăștie, trebuie să o mai lași să fiarbă.
Pasul 6: La final, se pune dulceața într-un castron și se acoperă cu un șervet umed. Se pune dulceața de cireșe în borcane, dar doar după ce s-a răcit.
Dulceața de cirește, reteța fără zahăr
Dacă preferi să consumi dulceața de cireșe fără zahăr, există o modalitate simplă. TRebuie să te asiguri că cireșele sunt coapte și dulci, iar zahărul îl poți încolui cu suc proaspăt de mare. La un kilogram de cireșe poți utiliza aproximativ 600 ml de suc de mere.
Se fierbe sucul de mere, împreună cu zeama de lămâie, conform rețetei clasice de mai sus. Se lasă o jumătate de oră, dar se amestecă constant. Apoi se adaugă cireșele și se mai fierbe toată compoziția, până când scade și zeama este legată. Nu uita să înlături și în caz caz spuma care se produce în timpul fierberii.
Poftă bună!