Dulceață de nuci verzi. Reteță, proprietăți și beneficii ale dulceții de nuci verzi
Printre deliciile care nu trebuie să lipsească din nici o cămară se numără și dulceața de nuci vezi, un desert minunat și ușor de preparat. Pe lângă bucuria savorii, dulceața de nuci vezi este foarte apreciată pentru proprietățile ei miraculose și pentru nutrienții atât de benefici organismului. Nucile verzi sunt bogate în vitamine și minerale, cresc imunitatea și ajută creierul.
Având în vedere beneficiile nucilor verzi pentru sănătate, cât și gustul inegalabil al desertului delicios și sănătos, preparat chiar de tine, trebuie să încerci să prepari chiar tu o astfel de dulceață. Ideisantoase.ro îți oferă o rețetă simplă de dulceață de nuci verzi simplu de pus în aplicare, dar și alte rețete de dulcețuri pe bază de nucă.
Rețetă de dulceață de nuci verzi
Deși este foarte ușor de preparat, dulceața de nuci verzi cere atenție la fierbere, pentru că se poate arde ușor. De asemenea, procesul de curățare necesită ceva răbdare. Însă la final te vei bucura de cel mai bun și mai sănătos desert.
Ingrediente pentru dulceața de nuci verzi
- 100 nuci vezi
- o jumătate de kg de zahăr
- 4 pahare apă
- zeama de la o jumătate de lămâie
- un baton de vanilie
Mod de preparare al dulceții de nuci verzi
Pasul 1: După ce ai ales cele mai tinere nuci, curăță-le coaja verde, cu ajutorul unui cuțit.
Pasul 2: După ce ai curățat nucile, opărește-le cu apă fiartă și lasă-le în această apă timp de 10 minute, apoi repetă procesul de 5 ori. Spală nucile în apă rece, ține-le 10 minute în apă, apoi repetă și această operațiune tot de 5 ori.
Pasul 3: Se pune zahărul la fiert cu 3 pahare de apă. Se fierbe la foc iute și se ia spuma ori de câte ori este nevoie.
Pasul 4: După ce siroul începe să se lege, se adaugă nucile, vanilia și lămâia. Se lasă la fiert până se leagă dulceața.
Atenție! Deoarece dulceața se poate are arde și poate da în foc este bine să o supraveghezi cât mai atent și să amestezi din când în când cu o lingură pe care o folosești doar pentru preparate dulci.
Pasul 5: După ce dulceața de nuci verzi este gata, trebuie turnată într-un catron curat și acoperită cu o cârpă umedă, bine stoarsă. După răcorire, dulceața se toarnă în borcane și se le leagă cu hârtie de pergament.
Cum știi dacă dulceața este legată
Dacă este prima dată când faci dulceață de nuci verzi sau dulceață în general, este util să știi cum să testezi dacă preparatul este bine legat. Testul este foarte simplu: cu ajutorul unei linguri adaugă câteva picături de sirop pe o farfurioară. După răcorire, siropul trebuie să fie foarte bine legat, adică să rămână picăturile în aceeași formă, pe farfurie. Dacă se împrăștie, înseamnă că dulceața mai trebuie lăsată să fiarbă.
Pe de altă parte, dulceața se prepară și după gust, iar dacă îți dorești ca sosul să fie mai subțire poți opta pentru această variantă. Important este să fie suficient de consistent, ca în fotografia de mai jos.
Proprietățile și beneficiile nucilor verzi
Nucile verzi reprezintă un adevărat aliat al organismului. Începând cu luna iunie, atunci când poți culege nuci verzi pentru dulceață sau pentru a le consuma ca atare, nucile verzi te ajută să îți fortifiezi organismul datorită vitaminelor și mineralelor pe care le conțin.
Nucile verzi sunt bogate în vitaminele A, E, F, C, B și în minerale precum fosfor, fier, seleniu, calciu, potasiu și zinc.
Nucile verzi te scapă de tuse și de stres
Miezul de nucă prăjit ajută la combaterea tusei, așa că urmările unei viroze rebele își pot găsi leacul cu ajutorul acestora. De asemenea, preparatele din nuci verzi combat stresul și alungă durerea de cap. Rețeta este simplă: prepară o pastă din miez de nuci verzi bine pisate și o lingură de miere. Amestecă până la omogenizare, apoi adaugă un pahar de suc de fructe. Sucul te va energiza și te va ajuta să faci față mai ușor stresului și oboselii.
Nucile protejează inima
Tot nucile verzi reprezintă aliați de nădejde pentru persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare. Datorită vitaminelor și mineralelor, nucile verzi reglează nivelul colesterolului din sânge și, implicit, tensiunea aterială. În plus, ajută la reducerea riscului de infarct.
Coaja nucilor verzi este toxică
Atunci când consumi nuci verzi sau când le folosești la diverse preparate, cum ar fi dulceața, ai grijă să înlături foarte bine coaja verde, așa cum avertizează specialiștii.
”Coaja verde conţine nişte substanţe toxice, numite naftachinonele. Aceasta trebuie înlăturată obligatoriu, până unde se formează coaja nucii propriu-zise”, declara Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.
Rețetă de dulceață de nuci negre
Un alt tip de dulceață pe care îl poți prepara din nuci este cea de nuci negre. Pentru aceste conserve ai nevoie de aceleași cantități de ingredientele folosite mai sus, în cazul dulceții de nuci verzi, iar modul de preparare este asemănător. Trebuie să ai grijă însă la etapele premergătoare:
- se aleg nuci tinere și se fierb în apă clocotită, până se desface coaja
- nucile se scot din apă și se curăță foarte bine
- se pun din nou la fiert și se schimbă apa de 5 ori
- se repetă toate operațiunile amintite la dulceața de nuci verzi
Fotografii: Pixabay, Wikipedia